La Caixa ha fet públic, avui, l'informe sobre l'assistència de públic als seus centres culturals i a les seves exposicions i activitats educatives. L'entitat ha mostrat la seva satisfacció perquè arreu de l'Estat s'han superat els 7 milions de visites, un 1,65% més que el 2018. El CosmoCaixa és líder en visites, amb 1.002.965; el CaixaFòrum Barcelona també assoleix alts registres de visites i n'aconsegueix 674.594. Entre tots dos sumen gairebé el 50% del públic dels vuit centres de la xarxa museística de la Caixa a tot l'Estat. Però no només han estat molt freqüentats els museus: les exposicions itinerants organitzades per la Caixa han sumat 3.400.000 visitants a tot l'Estat. Entre els CaixaFòrum de Tarragona, Lleida i Girona, i les exposicions itinerants de la Caixa a Catalunya, han acumulat 334.500 visites.

CosmoCaixa 2019 (Sala Univers) La Caixa

El nou espai l'Univers, al CosmoCaixa. Foto cedida per La Caixa.

Al CosmoCaixa el nou espai l'Univers, inaugurat al juliol, ja ha rebut més de mig milió de visites. Bona part de l'èxit dels centres de la Caixa es deu a les exposicions. Velázquez i el Segle d’Or, al CaixaFòrum Barcelona, va ser la més visitada de l’any. Organitzada conjuntament per la Caixa i el Museo Nacional del Prado, va permetre poder veure a CaixaFòrum Barcelona pintures fonamentals de Velázquez juntament a la d’altres genis del seu temps com ara Ticià, Rubens o el Greco. Les altres dues exposicions que van tenir un nombre més alt de visitants van ser Luxe. Dels assiris a Alexandre el Gran, produïda en el marc de la col·laboració estable que mantenen la Caixa y el British Museum,  i Max Beckmann. Leipzig, 1884 - Nova York, 1950, organitzada en col·laboració amb el Museu Nacional Thyssen-Bornemisza.

CaixaForum Barcelona 2019 (expo Velázquez y el Siglo de Oro) 02

Exposició Velázquez i el Segle d’Or. Foto cedida per la Caixa.

Pel que fa a les exposicions temporals del CosmoCaixa, Miralls. Dins i fora de la realitat va ser la més vista de l’any i una de les més visitades de la història de CosmoCaixa, ja que va superar els 509.000 visitants i encara no ha tancat les portes (continuarà en exhibició fins al 23 de febrer de 2020). En segon lloc es va situar Tintín i la Lluna. Cinquanta anys de la primera expedició tripulada, projecte amb què la Caixa va commemorar el 50è aniversari de l’arribada de la primera missió tripulada a la Lluna.

CosmoCaixa 2019 (expo Espejos. Dentro y fuera de la realidad) 03

Exposició Miralls. Foto cedida per la Caixa.

La Caixa ha aprofitat l'ocasió per recordar les exposicions previstes al CaixaFòrum de la capital catalana pel que queda d'any. El surrealisme protagonitzarà la primera gran exposició del 2020 al CaixaFòrum Barcelona, que analitzarà la fascinant i intensa relació que hi va haver entre aquest moviment i el món del disseny. L’exposició Objectes de desig. Surrealisme i disseny. 1924-2020, ha estat produïda i organitzada juntament amb el Vitra Design Museum i es podrà veure del febrer al juny. A continuació, del juliol a l'octubre, s'exposarà Vampirs. L’evolució del mite, organitzada juntament amb la Cinémathèque Française, analitzarà la fascinació dels cineastes per aquesta terrorífica figura —de Murnau a Crepuscle, de Dreyer a True Blood...—, així com la petjada del vampir al llarg de cent anys de cultura popular. Paral·lelament, fins al gener es podrà veure l'exposició sobre l'òpera, i fins al febrer hi haurà ocasió de veure Càmera i ciutat. La vida urbana en la fotografia i el cinema. Al CosmoCaixa fins al 23 de febrer s'hi podrà contemplar Miralls, i fins al 31 de maig Sabres i mastodonts. La megafauna del miocè.

 

Foto de portada: el pèndul de Foucault al CosmoCaixa. Foto: Ad Meskens.