El quadre Bust de dona, de l'artista espanyol Pablo Picasso, robat fa vint anys del iot d'un xeic àrab, va ser localitzat als baixos fons d'Amsterdam després de canviar de mans almenys vint vegades, va confirmar aquest dimarts a Efe l'autor de la troballa, l'investigador d'art holandès Arthur Brand.

"Jo estic molt emocionat. Parlem de l'artista més gran del segle XX i aquesta era una de les seves obres més importants i la seva favorita, perquè ni la va firmar ni la va voler vendre. La tenia guardada a casa seva fins que es va morir", explica Brand, enamorat de l'art espanyol, que persegueix per tot el món.

Bust de dona és un retrat de la pintora Dora Maar, parella de Picasso en els anys trenta i quaranta, i l'artista espanyol el va pintar el 1938, un any després de la seva pintura més famosa, el Guernica.

L'investigador portava darrere de la pista de la tela des de 2015, però fins i tot ell, un detectiu d'art amb una llarga experiència, l'havia donat per perdut: "Quan un quadre desapareix totalment durant tants anys és perquè els seus lladres no han pogut vendre'l i aposten per destruir-lo per treure's de problemes", relata.

El xeic saudita Abdul Mohsen Abdulmalik va denunciar davant de la Policia francesa el robatori d'aquesta tela que tenia guardada en un dels seus iots a Antibes, a França, però alhora i en ser un quadre tan important per a ell, va decidir oferir 400.000 euros de recompensa a qui ho trobés.

Tanmateix, després del pas de diversos anys sense trobar cap pista per localitzar l'obra, la Policia francesa va decidir arxivar el cas i Abdulmalik va acceptar els 4 milions d'euros (llavors el valor de mercat de la tela) de la polissa de la companyia d'assegurances que tenia contractada.

Tothom donava el quadre per perdut per sempre, subratlla l'investigador, qui, d'acord amb la seva experiència buscant art, assegura que en un 10 % dels casos queda una mica d'esperança perquè els lladres el lliuren a alguna màfia per saldar deutes i la tela comença a passar de mans, un mínim de vint en el cas d'aquest Picasso, segons les pistes que té Brand.

El 2015, l'investigador va escoltar per primera vegada que el quadre estava circulant pels baixos fons d'Amsterdam i que el 2002 havia estat lliurat com a garantia a una màfia que trafica amb drogues i armes. Va contactar amb la Policia francesa i l'holandesa, però com el cas ja estava tancat a França, diu, no hi va haver reacció.

"Com hi ha tants Picassos robats, no sabia bé de quin s'estava parlant al principi. A més, va ser en una època anterior al 'boom' d'internet i era difícil seguir els detalls", explica el detectiu.

"Després em vaig informar i ja vaig saber quin quadre era i com d'important va ser per al mateix pintor. Quan va morir, la seva família se'l va vendre a un marxant i ell a un xeic àrab que el va guardar al seu vaixell", afegeix.

Fa unes setmanes, va saber que un comerciant l'havia comprat sense saber de què es tractava i quan es va adonar que era robat, va contactar amb l'entorn de Brand a la recerca de consells, però al principi el marxant tampoc no el va voler lliurar per por de carregar amb els problemes legals de tenir un quadre que havia estat sostret.

"Sabíem que ell no tenia res a veure amb el robatori. Investigar tampoc tenia molt sentit, mai no arribaríem als lladres perquè la tela ha canviat de mans moltes mans en aquest temps. Així que hem arribat a un tracte: ell em lliura el quadre i no hi haurà investigació", explica l'holandès, emocionat, després de sumar una gran troballa més a la seva llarga reputació.

La tela de Picasso mai no ha estat en una exposició i molt pocs l'han pogut gaudir, però qui sí que ho ha fet ha estat Brand, que el va admirar tota la nit a casa seva, mentre esperava que la companyia d'assegurances, ara la seva propietària oficial, el vingués a recollir primera hora d'aquest matí.

Un expert nord-americà, que es troba ja analitzant el quadre en un lloc desconegut d'Amsterdam, ha establert la seva autenticitat, i ara per compromís, l'oferiran al seu propietari original, Abdulmalik, que haurà de tornar els 4 milions d'euros que va rebre de l'assegurança, i podrà recuperar un quadre valorat en el dia d'avui en 25 milions.

Aquesta no és la primera gran troballa espanyola de Brand. El gener passat va trobar dues pedres visigodes robades el 2004 de l'ermita de Santa María de Lara (Burgos), després de nou anys de recerca per tot Europa. Estaven oblidades i exposades a la pluja al jardí de la casa d'una família britànica adinerada.