Efectius de la Legió espanyola busquen a les Illes Chafarinas un monument alçat l’any 1926 en honor de l’escriptor Miguel de Unamuno, que va ser aixecat per quatre deportats per la dictadura de Primo de Rivera. L’arxipèlag actualment està habitat només per militars però històricament havia complert funcions de penitenciaria i de destí de deportació de dissidents.

Segons avança l’ABC, els efectius que patrullen les illes -un erm de sobirania espanyola- han rebut l’ordre de mirar de trobar el monument oblidat -de fet, un monticle de pedres apilades- en cas que encara es mantingui en peu. Això sí, sense interferir en les seves tasques de vigilància.

Quatre deportats

L’aixecament d’aquest monument perdut es deu a l’admiració que li professaven quatre deportats: el penalista Luis Jiménez de Asúa, el periodista i escriptor Francisco de Cossío, l’estudiant de lleis Salvador María Vila i l’escriptor i exlegionari Arturo Casanueva, que purgaven la seva oposició al règim a les Chafarinas al mateix temps que Unamuno s’havia exiliat a París després de passar per una deportació a les Canàries.

Tots quatre van voler demostrar la seva admiració i solidaritat amb Unamuno avisant-lo per carta que tenien la intenció d’erigir un monument a l’illa del Congreso, “un petit obelisc” en el que pensaven gravar el nom de l’escriptor basc. Posteriorment un dels quatre deportats, Jiménez de Asúa, va assegurar que havien complert la promesa, aixecant un monticle de “pedres voluminoses”, coronada per una “d’aspecte piramidal”.

Es desconeix si aquell grup de pedres apilades ha resistit el pas del temps, però ara els legionaris del terç Gran Capitán tenen una missió més en les seves tasques de vigilància en un moment que la figura d'Unamuno ha tornat a l'actualitat gràcies al retrat que se'n fa a la pel·lícula 'Mientras dure la guerra'.