Els dies 16, 17 i 18 de març de 1938, la ciutat de Barcelona va ser sotmesa al més fort bombardeig que mai no hagi patit. Ara que se n'acompleixen 81 anys, el Museu d'Història de Catalunya ha fet públic un vídeo en què es recorden aquests fets, amb el testimoni de quatre víctimes dels fets. Els entrevistats eren només nens quan la ciutat va ser bombardejada: I'Antoni Verdú tenia 8 anys, la Roser Rosés tenia 12 i el seu germà, el Pere Rosés, en tenia 14; el Pere Basté era el més gran, tenia 16 anys i era voluntari de la Creu Roja. Aquests vídeos pertanyen al Consell dels Savis, un projecte d'història oral que forma part del programa educatiu del Museu d’Història de Catalunya.

41 hores d'atacs

 Els bombardeigs van ser obra de l'Aviazione Legionaria Italiana. Va començar el 16 de març a les 22:08 i no es va aturar fins el dia 18 a les 15:19. Va haver-hi un total de 12 atacs massius, en els que es van llançar 44 tones d'explosius. Va haver-hi 670 morts i 1.200 ferits. El fet més greu es va produir quan una bomba va impactar sobre un camió carregat de trilita a la cantonada de Balmes amb Gran Via, on actualment hi ha el monument en record a les víctimes Encaix, de Margarida Andreu.

Encaix Margarita Andreu foto HerodotptlomeuWikipedia

Encaix, de Margarita Andreu. Foto: Herodotptlomeu.

Terror permanent

Els qui van viure aquells episodis no els han oblidat. Els atacs se succeïen cada tres hores, generant un terror permanent. Els qui eren nens aleshores recorden els morts, el pànic de la població, les sirenes, la pols, l'esclat de les bombes, el tancament als refugis...