Investigadors del Baycrest Centre for Geriatric Care del Canadà han demostrat que les persones bilingües, i aquells que toquen algun instrument, usen menys recursos cerebrals per a completar una tasca de memòria, en activar diferents xarxes cerebrals i mostrar menys activitat cerebral. Això podria protegir-los del deteriorament cognitiu i retardar l'aparició de la demència.

Aquestes teories han estat publicades a la revista Annal of the New York Academy of Sciences. Allà es demostra que els bilingües i els músics necessiten menys esforç que la resta de persones per a realitzar una mateixa tasca. L'estudi va analitzar l'activitat cerebral de 41 adults, d'entre 19 i 35 anys. Se'ls feia escoltar dos sons si se'ls demanava si els sons que sentien eren iguals i si procedien de la mateixa direcció. Els bilingües i els músics van localitzar millor la direcció del so, i els músics van identificar millor el tipus de so.

Segons el doctor Claude Alain, científic del Baycrest Centre for Geriatric Care i autor principal de l'estudi, els bilingües triguen més a processar els sons, probablement perquè han de consultar-los a dues "biblioteques" d'idiomes diferents, enlloc d'una. I això es reflecteix en majors signes d'activació a les zones dedicades a la comprensió de la parla.

Aquest equip d'investigadors està explorant l'impacte de l'art i de la formació musical entre els adults per analitzar els canvis que produeixen en les funcions cerebrals.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat