Si hi ha un nom que ressalta en la lírica internacional d’avui en dia és el de Javier Camarena. Conegut com el tenor de la veu d’or, és un dels referents més importants del bel canto i un dels cantants d’òpera actuals més importants del món. Aquesta nit el tenor mexicà enamorarà al públic del Festival Castell de Peralada, en un concert que ho té tot per destacar. I és que Camarena cantarà un repertori de 13 temes amb la música d’artistes com Delibes, Bizet, Donizetti, Mozart o Puccini. Un recorregut per diferents òperes que no deixaran indiferent a ningú.

No és el primer cop que el tenor actuarà a Peralada; l’any 2018 va debutar amb un recital a l’Església del Carme acompanyat al piano per Ángel Rodríguez. Aquesta vegada, Camarena interpretarà un concert líric acompanyat per les bases estables del Gran Teatre del Liceu sota la batuta de Riccardo Frizza, que substitueix el mestre Guillermo García Calvo.

Clausura el festival

Els teatres d’òpera que acullen el tenor queden encantats i no és per menys. La seva especialitat és el bel canto (traduït de l’italià, cant bonic), que en música clàssica és un estil de cant caracteritzat per la bellesa del timbre, per la recerca de la vocalització i els ornaments, i per una gran extensió de la tessitura. En aquest sentit, Javier Camarena és un crac indiscutible; un dels més destacats de la seva generació pel seu to polit, les seves notes de sortida brillants, una coloratura impecable i actuacions d’una bellesa infinita, amb un enorme virtuosisme i d’una dificultat que l’han portat a la cima, on s’ha consolidat.

Castell de Peralada   Nit

El programa que ha triat per enguany coincideix amb la gala del 35è aniversari del festival empordanès, a més de clausurar l’edició més especial que es recorda, degut a unes mesures excepcionals fruit de la pandèmia de la covid-19. L'estiu del 2020, el festival va adaptar la seva celebració a una edició online on van programar fins a 6 espectacles livestream que van tenir uns 90.000 espectadors. 

Cantant Masculí de l'Any

Entre els temes escollits en el repertori, es troben peces d’òperes distingides com La Bohème i Madame Butterfly de Giacomo Puccini,  Don Pasquale de Gaetano Donizetti, Les Pêcheurs de Perles de Georges Bizet o Die Entführung aus dem Serail de Wolfgang Amadeus Mozart. Recentment honrat com a Cantant Masculí de l’Any per l’organització International Opera Awards, Javier Camarena és l’únic cantant en la història que ha cantat un bis en tres produccions diferents en el MET de Nova York: La Cenerentola (2014), Don Pasquale (2016) i La Fille du régiment, Ara, amb l'espectacle variat que lluirà a Peralada, Camarena presenta la seva veu en un ambient únic i elegant per somiar desperts.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat