Enciclopèdia, un dels grans grups editorials en català, ha apostat per la creació d'una nova col·lecció literària: Univers. És obvi que Enciclopèdia pretén, amb això, col·locar-se al nivell de les majors editorials que controlen generalment els best-sellers, especialment el grup Planeta. Fins i tot han anunciat que d'ara endavant publicarien al grup Enciclopèdia algunes plomes emblemàtiques del grup rival, com Sílvia Soler. Univers estarà centrada en la narrativa nacional i internacional en català, però no exclou res: ni llibre pràctic, ni poesia, ni assaig... Publicarà autors nous i autors consolidats. I avança que no descarta la publicació de clàssics que no s'hagin publicat en català, o que ara mateix no siguin a llibreries. Ha obert la col·lecció Barcelona suitesun recull de contes sobre la capital catalana, a càrrec de destacats escriptors: Xavier Bosch, Adrià Pujol, Sergi Pàmies, Roc Casagran, Jordi Nopca, Irene Solá, Jordi Puntí, Natàlia Cerezo, Empar Moliner, Clara Queraltó, Llucia Ramis i Sílvia Soler.

La col·lecció serà dirigida per Esther Pujol. Aquesta afirma que està molt contenta amb la vigorositat del mercat editorial català, però malgrat tot assegura que una nova col·lecció pot contribuir a la formació de nous lectors. El nom triat, Univers, és tota una declaració d'intencions: vol ser un homenatge a la Biblioteca l'Univers, editada per la Llibreria Catalònia; un segell dirigit per Carles Soldevila que va oferir llibres mítics des dels anys vint fins a la guerra civil.

Esther Pujol ha assegurat que editarien llibres amb molta cura als detalls, i per això van encarregar el disseny de la col·lecció a Enric Jardí. El nou segell neix amb la voluntat de publicar més de 30 llibres anuals. Més de la meitat seran d'autor català i esperen reclutar plomes destacades. "Intentarem ser atractius perquè els autors que publiquen a d'altres bandes vinguin amb nosaltres", ha explicat Pujol.

El debut

El primer llibre de la col·lecció, Barcelona suites, és tot una declaració d'intencions: vol ser una panoràmica de la literatura catalana actual, amb autors molt diversos, i de diferents generacions (i gairebé tots ells publiquen habitualment a d'altres grups editorials). El llibre serà publicat en castellà per Catedral, el segell del Grup Enciclopèdia que a partir d'ara només publicarà en castellà.

Després de l'estiu es publicarà un llibre de Carla Gracia, L'abisme, i un llibre de Berta Jardí, al límit entre la ficció i la no ficció: L'home del barret, basat en la història d'un quadre de Joan Miró, pintat el 1918 i avui en dia exposat a un museu de Texas. Un altre autor català que s'incorporarà al nou segell és Ramon Erra, amb La veritable història d'una mentida. Respecte als autors internacionals, es publicarà un autor contemporani, Dan Mooney, amb L'insòlit final del senyor Monroe, i dos clàssics que no havien sortit mai en català: El Napoleó de Notting Hill,  de G.K. Chesterton i La família Aubrey, de Rebecca West.

Univers