El 4.718, l'Any del Ratolí, símbol de l'espiritualitat i la bona sort, ja ha arribat. I les entitats de cultura tradicional xinesa i catalana, juntament amb l'Ajuntament de Barcelona i la Fundació Institut Confuci han preparat per a aquest dissabte, 1 de febrer, la tradicional celebració de l'Any Nou Xinès, una festa que cada any agrupa a més gent als voltants de l'Arc de Triomf i que s'ha convertit en el gran referent de les diades asiàtiques de la capital catalana.

Any Nou Xinès drac Arc Triomf Xesco Ortega FICB

La festa se celebra pels voltants de la part baixa del passeig Sant Joan, el centre neuràlgic de la comunitat xinesa a Barcelona. El punt fort de la festa serà la gran desfilada, que començarà a les 11h30, al parc de l'estació del Nord, continuarà per Sardenya i Ausiàs March, i baixarà per Passeig Sant Joan fins a l'Arc de Triomf. També desfilaran diversos grups de cultura tradicional xinesa, amb un cert protagonisme dels dracs, animals que van associats a la bona sort a la cultura tradicional xinesa. Hi participaran dracs xinesos (i també lleons), i com a convidats, alguns dracs catalans, però també hi haurà ballarins, arts marcials... Associacions de cultura tradicional catalana, com diables, castellers, grups de percussió i gegants, acompanyaran als grups xinesos en la desfilada.

Any Nou Xinès cuines Xesco Ortega FICB

Una de les activitats més apreciades pels barcelonins és la fira gastronòmica i cultural, que tindrà lloc al passeig Lluís Companys de 10h a 20h. Allà es podran comprar productes tradicionals xinesos, però a més a més es podran tastar especialitats gastronòmiques que no solen trobar-se a la majoria de restaurants xinesos. És una ocasió per conèixer de prop les arrels culturals de molts veïns i veïnes de la ciutat, i permet tastar-ne plats tradicionals com el zongzi (arròs embolicat amb fulla de bambú), la sopa de vedella de Qingtian, les tapes cantoneses…

Any Nou Xinès nens Xesco Ortega FICB

De 12h30 a 14h i de 17 a 19h s'han programat diversos espectacles a l'escenari situat a l'Arc de Triomf. Hi haurà pirotècnica, arts marcials, música, ball, percussionistes, castellers, tallers de cal·ligrafia... Enguany, la celebració incorpora diverses novetats, com els tallers d’elaboració de cometes i fanalets o l’oportunitat d’emprovar-se vestits tradicionals xinesos.

Any Nou Xinès Xesco Ortega FICB

Amb la realització d'aquesta festa es pretén donar visibilitat a la comunitat xinesa de Catalunya i a les seves associacions, i es vol ajudar a percebre als barcelonins la diversitat de la seva població. L'acte té un destacat component intercultural perquè l’organització i la celebració de l’esdeveniment incorporen també altres agents dels barris, com ara els joves Diables Trapelles de Sant Antoni que, enguany, han preparat una sorpresa per a la desfilada.

Any Nou Xinès porc Xesco Ortega FICB

Aquesta activitat s'ha anat consolidant i només es possible realitzar-la gràcies a la col·laboració de més de mil persones i seixanta associacions que col·laboren activament amb la celebració.