L'Antiga Fàbrica Damm és molt coneguda com a lloc de concerts, de celebracions i de lliuraments de premis. Però també disposa d'un curiós arxiu, que recull els 142 anys d'història del grup Damm, la marca de cerveses més antiga del nostre país. No és un centre arxivístic habitual: el paper deixa pas a desenes de milers de materials en d'altres formats: calendaris, botes, balances, ampolles, fotografies, caixes, plànols, telèfons, samarretes, pel·lícules, para-sols... Centenars d'objectes diferents que ens apropen a una història diferent.

Magatzem Arxiu Historic Estrella Damm - Sergi Alcazar

Més d'un segle al carrer Rosselló

La clau d'aquesta diversitat és que l'immens edifici del carrer Rosselló va ser seu de la Damm durant dècades. I els materials que deixaven d'utilitzar-se van anar-se acumulant a les diferents dependències de l'edifici. Gràcies a això es van preservar una sèrie d'objectes que a d'altres empreses s'haurien llençat sense escrúpols a la primera mudança. Que tot aquest aiguabarreig de peces s'hagi convertit en un arxiu històric es deu a la tenacitat de Carlos Cervantes, Pedro Peiró i Manuel Peribáñez, tres treballadors de la casa que van decidir posar en valor tots aquests materials que es conservaven al carrer Rosselló. El suport de la Fundació Damm va ser clau per a la restauració, emmagatzematge i restauració de tots aquests materials. El 1992 es deixaven de fabricar cerveses a l'Eixample, però l'arxiu continuava en ple funcionament. I segueix ampliant-se.

Magatzem Arxiu Historic Estrella Damm - Sergi Alcazar

El més inesperat

Entre els materials de recent adquisició, podem trobar a l'Arxiu de la Damm la jaqueta i les botes que portava Peter Dinklage, el popular Tyrion Lannister de la sèrie Joc de trons, a l'anunci estiuenc d'Estrella.

Peter Dinklage Tyrion Lannister Magatzem Arxiu Historic Estrella Damm - Sergi Alcazar

Entre els materials més antics, la fitxa de l'anarquista Durruti, que havia treballat a la fàbrica, i també la de Benito Pasanau, un altre destacat militant anarquista que va morir al front de l'Aragó.

Fitxa Durruti anarquista Magatzem Arxiu Historic Estrella Damm - Sergi Alcazar

La Damm disposi d'un conjunt fascinant d'esbossos d'anuncis, del període franquista, que els artistes elaboraven per discutir amb l'equip de propaganda de la marca. En una caixa de fusta s'hi guarda la talla de la Mare de Deú de la Vinya, la imatge de la patrona de la cervesa i el vi, que abans es treia anualment en processó. I hi ha una impressionant col·lecció de trofeus esportius, perquè la Damm sempre ha promogut equips de futbol.

Cartell dibuix Magatzem Arxiu Historic Estrella Damm - Sergi AlcazarDibuixos Magatzem Arxiu Historic Estrella Damm - Sergi Alcazar

Un arxiu sistematitzat

Un petit equip de professionals de l'arxivística continua documentant peces i guardant-les acuradament en diferents tipus de recipients adequats per als diferents objectes. A més a més, digitalitzen molts materials escrits i els van catalogant. L'important catàleg cinematogràfic de la fàbrica serà cedit properament a la Filmoteca, després de ser digitalitzat. A les peces que contínuament va generant la marca (de samarretes a fulletons, passant per llaunes dels diferents tipus de cervesa), se li afegeixen materials antics que es van trobant per l'immens edifici o fins i tot cessions realitzades per alguns particulars. Hi ha milers de fotografies que reflecteixen tots els períodes pels quals ha passat la fàbrica.

Magatzem Arxiu Historic Estrella Damm - Sergi Alcazar

La cervesa pas a pas

A l'Arxiu Històric es conserven materials que mostren com s'elaborava la cervesa en un temps en què bona part del procés era, encara, manual. L'Arxiu recopila des de les tasques realitzaes pels obrers menys qualificats (hi ha bàscules, màquines embotelladores, carretons...) fins a les més qualificades (hi trobem els primers ordinadors instal·lats a la Damm, una vella centraleta o fins i tot la impressionant taula del consell d'administració).

maquina embotelladora Magatzem Arxiu Historic Estrella Damm - Sergi Alcazar

La majoria dels materials de l'arxiu fan referència a Catalunya, però també n'hi ha que no. Tot i que la Damm era bàsicament una cervesa catalana, exportava part de la seva producció, per via marítima, en grans bocois. Més tard la cervesa era envasada a les ciutats de rebuda. I el grup Damm tenia marques de cervesa que es fabricaven i distribuïen, només, a diverses àrees: des de la Turia valenciana a l'Star ceutí.

L'història de la Damm, i molt més

L'Arxiu Històric de la Damm és un recurs de gran interés per a les productores de cinema, que solen visitar l'antiga fàbrica del carrer Rosselló per aconseguir ampolles antigues, vells cartells de publicitat o d'altres recursos d'època. Van col·laborar amb la sèrie catalana La memòria dels cargols i han ofert materials per a Hache, de Netflix. Però, a més a més, els documents escrits i les fotografies de la Damm poden ser idonis per a historiadors i per a experts interessats en diferents temes històrics. Òbviament, serveix per a documentar la història de la Damm, i per fer un recorregut per la història de la cervesa al nostre país. Però, a més a més, poden documentar temes molt diversos: la història del treball, la història dels transports, la història de l'Eixample, la història de la publicitat, la història del disseny... Un recurs molt poc conegut pels especialistes i que ofereix múltiples oportunitats.