La Fundació Bancària la Caixa ha recuperat l'arxiu històric de Cap Roig, en el què s'explica la història de la creació d'aquest indret excepcional de la Costa Brava. La història del coronel rus Nicolau Woevodski i de la seva muller, l’aristòcrata anglesa Dorothy Webster, es pot reseguir a través de 7.000 documents, entre fotografies, pel·lícules, mapes, dibuixos,
gravats, agendes, cartes personals i correspondència professional. Després d'un any i mig de restauració i treball arxivístic, aquests documents han estat ordenats i rehabilitats.

El matrimoni Nicolai i Dorothy Woevodski comparteix un picnic Caixa

El matrimoni Nicolai i Dorothy Woevodski comparteix un picnic

Un somni no gens fàcil

Els Jardins i el Castell van ser, per als seus creadors, el matrimoni Woevodski, l’obra de la seva vida, i no van descansar fins que no la van veure feta realitat, després de dècades de treball a peu d’obra, d’aturades forçades per les guerres i les dificultats econòmiques, sense perdre mai de vista la motivació inicial de construir el seu paradís a la costa mediterrània. Si bé van aconseguir veure’l fet realitat,no van arribar mai a viure al mateix Castell, sinó que van residir a la casa annexa que anomenaven Gate House.

Dorothy Webster a sobre d'una mula als Jardins de Cap Roig, acompanyada del seu gos

Dorothy Webster a sobre d'una mula als Jardins de Cap Roig.

Història d'una parella en fuga

Tot va començar l’any 1927, quan Nicolau Woevodski, amant del dibuix i l’arquitectura, i l’aristòcrata anglesa Dorothy Webster, decoradora, afeccionada a l’arqueologia i a la jardineria, van arribar a la Costa Brava per allunyar-se de Londres. La parella, casada en segones núpcies,havia abandonat la capital britànica per fugir de l’escàndol popular de la premsa rosa de l’època, que no aprovava la separació de Dorothy Webster i la seva nova unió. Després d’anys d’esforç i treball, van aconseguir crear aquest espai singular on regnen la natura i la calma. El matrimoni descansa, com desitjava, en un dels indrets més bells d’aquest paratge, sobre un penya-segat i davant el mar.

La família Woevodski va haver de cedir tot el conjunt a la Caixa d’Estalvis de Girona, a canvi que es garantís la conservació del seu patrimoni paisatgístic i arquitectònic. El seu ideari continua vigent avui, gràcies ala inversió en millores i manteniment de l’edifici i jardins de la Fundació Bancària la Caixa, que ha apostat decididament per preservar aquest llegat.

El llegat escrit i visual

El nucli del fons documental del Castell de Cap Roig i de la família Woevodski-Webster consta, d’una banda, de 1.574 documents descrits a la base de dades, principalment cartes personals i correspondència professional, tot i que també inclou mapes, dibuixos i gravats; i d’altra banda, material gràfic i visual constituït per 5.897 fotografies i 33 pel·lícules, totes digitalitzades.

Hi ha informació familiar, personal, biogràfica i comercial, que ens parla del seu passat, dels seus viatges i de la seva vida quotidiana. També conté documentació de gestió administrativa, patrimonial i econòmica, corresponent a l’activitat empresarial del matrimoni amb la gestió dels Jardins de Cap Roig, la construcció del Castell i altres projectes arquitectònics i de promoció urbanística.

Entre l’arxiu destaquen els dibuixos i els plànols dels dissenys del projecte dels Jardins i del Castell de Cap Roig, fets per Nicolau Woevodski, com també gravats. A més, conté mapes històrics, dos herbaris de principis de segle, plànols arquitectònics originals emmarcats del Castell de Cap Roig i, també, mostres dels teixits usats en la decoració de les diferents habitacions.

Gala i Salvador Dalí i (al centre) Roussadana Mdivani, muller del pintor Josep Maria Sert. Cap Roig (1932 1938)

Gala i Salvador Dalí i (al centre) Roussadana Mdivani, muller del pintor Josep Maria Sert. Cap Roig (1932-1938).

Dalí a Cap Roig

La correspondència deixa constància de les relacions d’amistat amb diplomàtics anglesos destinats a Espanya i amb personalitats que formaven part de l’anomenat "Happy Valley Set", un grup de colons britànics que mantenien una vida hedonista i de luxe a l’Àfrica colonial de l’època. Reconegut com a membre de la noblesa russa, Nicolau Woevodski tenia contacte amb altres membres de la reialesa europea i de la noblesa. Entre les personalitats que havien visitat el Castell de Cap Roig hi ha l’actriu Madeleine Carroll, Gala i Salvador Dalí, el pintor Josep Maria Sert i la seva muller, Roussadana Mdivani, Josep Pla o el dissenyador Cristóbal Balenciaga, entre d’altres.

Dels Woevodski al Festival

Tant el parc d’escultures, amb obres mestres contemporànies, com el Festival de Cap Roig, que reuneix grans noms de l’escena internacional, fan d’aquest marc idíl·lic un referent paisatgístic i turístic de la Costa Brava. Un entorn tan singular semblava destinat a acollir un esdeveniment que transcendís els seus orígens. Cada estiu, els jardins dels Woevodski es transformen en un poderós escenari per als artistes del moment amb el Festival de Cap Roig, organitzat per Clipper’s Live i amb l’impuls de la Fundació Bancària ”la Caixa” i CaixaBank.

Aquesta tradició moderna va començar el 1990 amb el Petit Festival de Jazz de la Costa Brava. La cita musical va créixer, emparada durant una dècada per la Caixa d’Estalvis de Girona. Al 2011, per tal de que no desaparegués, la Fundació Bancària ”la Caixa” va prendre’n el relleu i es va convertir en un dels millors festivals d’estiu del sud d’Europa.

Enguany, Maluma, Sting i Liam Gallagher encapçalen el cartell de la 19a edició, que se celebrarà entre el 12 de juliol i el 21 d’agost. En total,s’hi faran 25 concerts, amb Diana Krall, Sílvia Pérez Cruz, David Bisbal, Luis Fonsi, Katie Melua, Jorge Drexler, Jamie Cullum, Nile Rodgers & CHIC, Ben Harper, Álvaro Soler i Vanesa Martín, entre d’altres. Ara la Caixa també es planteja convertir Cap Roig en un gran centre de debat sobre el futur del planeta.

Nicolai Woevodski acompañado de su perro, ante el castillo de Cap Roig en construcción

 Nicolai Woevodski amb el seu gos davant el castell de Cap Roig, encara en construcció.

Millorar un espai excepcional

Millorar, transformar i fer créixer aquest paratge emblemàtic ha estat l’objectiu de la Fundació Bancària ”la Caixa” des que el 2011 es va fer càrrec de Cap Roig, tot respectant escrupolosament el medi ambient i l’espai natural on està situat.

Entre 2011 i 2019 s’han destinat 7 milions d’euros a les millores estructurals del conjunt. El Castell era un edifici malalt des de feia 8 anys, tancat al públic i en desús, amb grans esquerdes i la pedra de la façana degradada. Ara per ara ja se n’han rehabilitat les patologies estructurals i aviat es convertirà en un espai per a la reflexió i el debat. A més, es construirà un auditori soterrat, que respecta la distribució i l’estètica originals del Castell. Cal remarcar també que els jardins botànics, uns dels més importants d’Europa, l’any passat van rebre 55.000 visitants, 3.000 més que durant el 2017.

 

Foto de portada: el castell de Cap Roig en construcció.