L'art inclusiu va prendre els Teatres del Canal amb la celebració de La Gala més IN, l'esdeveniment organitzat per la Fundació Grup SIFU que va reunir a unes 800 persones al recinte madrileny per donar suport al talent sense barreres en una cita que va comptar|explicar amb el músic i artista Víctor Manuel com a convidat especial. En total, més de 80 músics i ballarins, amb i sense discapacitat, van pujar a l'escenari de la Sala Vermella en una vetllada que va evidenciar que el talent no coneix límits ni barreres.

La professional de l'atletisme adaptat Sara Andrés (Beca Desafíate 2018) va ser l'encarregada de conduir l'esdeveniment, que destinarà tota la seva recaptació al finançament de les Beques Superart, un projecte d'art inclusiu amb què la fundació promou el desenvolupament artístic de les persones amb discapacitat com una via per a la seva integració social i laboral.

En la seva tornada a Madrid, la gala de l'INtegración, l'INclusión i l'INterpretación va sonar a ritme de música clàssica, pop i flamenc, i va acollir actuacions de dansa inclusiva i de tendències urbanes com el parkour. Precisament, l'espectacle va arrencar amb una mostra d'aquesta disciplina de la mà d'Iván Pérez i Rubén Roldán, dos joves andalusos que han fet del parkour la seva forma de vida.

Guillem León, pianista de 22 anys amb discapacitat visual, va donar pas al Preludi Op. 23 n.2 de Sergei Rachmaninoff, una peça clàssica amb què va demostrar la seva excel·lència al piano, la qual cosa li ha permès continuar formant-se en la prestigiosa Royal Academy of Music de Londres, a través d'una Beca Superart concedida per la Fundació Grup SIFU.

El van seguir dues actuacions també protagonitzades per músics becats de l'entitat com els joves Èric Díaz (violoncel) i Antonio Belmonte (contrabaix), ambdós diagnosticats de Trastorn de l'Espectre Autista (TEIA) i Andrea Zamora, pianista amb discapacitat visual, que, acompanyats pel violinista i director artístic de la gala, Oriol Saña, i altres col·laboradors, van tocar una versió d'orquestra de cambra de 'Take on em', el clàssic pop d'A-ha.

Els també becats Jana Ginesta, una prometedora oboista diagnosticada de TEIA, Lucia Sanguino, jove amb Síndrome de Down que destaca pel seu talent amb el contrabaix, Mariano Rosique, pianista diagnosticat de Trastorn Generalitzat del Desenvolupament i María Gordillo, violinista amb trastorn de l'aprenentatge i desenvolupament, van interpretar 'Gabriel's Oboe', d'Ennio Morricone, juntament amb Ester Sanmartín, violinista amb un 80% de pèrdua auditiva i també becada per la fundació.

Víctor Manuel, convidat d'excepció

Un dels moments més emocionants de la Gala més IN va arribar amb l'actuació del cantautor asturià Víctor Manuel. Els Teatres del Canal van vibrar amb 'Només penso en tu', el tema que va compondre inspirat en una parella amb discapacitat i que porta més de 40 anys visibilitzant aquest col·lectiu.

El van acompanyar a l'escenari els becats Superart Johann Salvatori, baríton diagnosticat de TEIA amb un extraordinari talent per al cant i la lírica, Luis Angel Huete, jove expert en cant líric amb discapacitat neurovisual i Rai Jiménez, guitarrista a qui la seva malaltia neuromuscular no li ha impedit de desenvolupar el seu talent musical, entre altres  becats i músics. Mireia Jerez (Beca superart 2022), estudiant de dansa amb Síndrome de Down, i el bailaor i coreògraf José Galán van dotar de moviment a la cançó amb el seu número de dansa.

Els últims minuts de la Gala més IN van tenir com protagonistes a Ana Urrejola, ballarina amb discapacitat visual amb una important trajectòria en dansa clàssica, que va portar el flamenc a l'escenari dels Teatres del Canal juntament amb membres de la Companyia Flamenc Inclusiu de José Galán, i l'artista multidisciplinari Manel Ortega i la seva banda National Radio Station, que van pujar els decibels amb una fantàstica versió del clàssic del rock 'Twist and Shout', de Phil Medley i Bert Russell, a la qual es va afegir el fundador de Grup SIFU, Albert Campabadal Mas.

Martínez-Almeida va lliurar la beca Desafíate 2022

Ortega, que va perdre les seves dues cames i els dits d'ambdues mans a causa d'un virus, continua mantenint la seva passió per la música, que va encomanar al públic de la Sala Vermella, entre els que es trobaven representants institucionals com l'alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, que durant la gala va lliurar a Àngela Mora (primera gimnasta amb Síndorme de Down que competeix en un campionat d'Espanya absolut de gimnàstica artística) la Beca Desafíate 2022, que la Fundació Grup SIFU atorga a professionals de l'esport adaptat.

En aquesta gala també van participar artistes de la capital, com els membres de l'Orquestra Simfònica Camerata Musicalis, nascuda per tal de fer la música clàssica accessible a tots els públics, i de l'Escola Superior de Música Reina Sofia. També es van afegir a l'espectacle d'art inclusiu alumnes del Conservatori Superior de Música del Liceu de Barcelona.

Un espectacle transformador

En finalitzar l'esdeveniment, el seu director artístic, Oriol Saña, va celebrar una edició més d'una gala d'art inclusiu que "demostra que les persones amb diversitat funcional, lluny de veure's condicionades per la seva discapacitat, treballen diàriament per créixer a nivell personal i professional a través de l'art". En aquest sentit, va destacar que el públic valorés el "talent sense barreres" i no les capacitats específiques de cadascun dels artistes, una cosa que es va veure clarament reflectida en l'acollida del públic.

El president de la Fundació Grup SIFU, Cristian Rovira, va subratllar la necessitat de comptar amb esdeveniments d'aquest tipus per donar visibilitat als artistes amb diversitat funcional, que moltes vegades troben més dificultats per accedir a escenaris tan importants com el dels Teatres del Canal, el Liceu (Barcelona) o el Teatre de la Mestrança (Sevilla), on s'han celebrat anteriors edicions de la Gala més IN.

"Entenem la música i la dansa com disciplines artístiques que impulsen la inclusió i són l'eix fonamental del nostre projecte artístic", va ressaltar Rovira, qui va lloar el programa de beques Superart de la Fundació Grup SIFU, que permet a músics i ballarins professionals o amateurs amb discapacitat ampliar els seus coneixements i capacitats en aquestes disciplines, a través de formació i seguiment.

El vicepresident de la fundació, Hilario Albarracín, va destacar que "el món en el qual vivim, on la inclusió i la diversitat són crítiques per millorar la societat, una gala com aquesta mostra com artistes amb tota mena de diversitat són capaços de fer un espectacle de primer nivell".