El valencià Joanjo Garcia (1977) publica a Bromera la seva novel·la Arribarà el dematí. Es tracta d'un autor amb una carrera que en els darrers anys s'ha anat consolidant ràpidament: va obtenir el premi Enric Valor el 2013 amb la seva primera novel·la, Quan caminàrem la nit, centrada en el 23-F. Dues de les seves obres posteriors també van ser guardonades (Tota la terra és de vidre El temps és mentida). Arribarà el dematí constitueix un homenatge al cantautor Ovidi Montllor. De fet, el títol s'inspira directament en l'obra del cantant d'Alcoi; la seva cançó Als companys començava amb l'estrofa "Si t'arriba el dematí". Paral·lelament a la publicació del llibre s'ha llançat un videoclip musical, realitzat per Tomàs de los Santos i Flora Sempere, basat en la novel·la Joanjo Garcia i en la cançó de l'Ovidi.

Mare perduda, joventut desorientada

La protagonista de la novel·la és una noia, Laura Tormos, mig valenciana mig catalana, nascuda cap a l'any 1990, que milita a l'esquerra independentista. La mare de la protagonista es va suïcidar el 1997 i la Laura té problemes per superar el trauma infantil. Al llarg de l'obra la protagonista estarà sotmesa a la fascinació malaltissa per la mare que gairebé no va conèixer i que ha esdevingut, per a ella, un personatge mític. Però la Laura no només es sent desorientada respecte a la seva mare; també té els problemes que tenen tants i tants joves de la seva edat. Per una banda la protagonista té dificultats amb les seves parelles: la relació desitjada no s'acaba materialitzant i ella es veu immersa en un parell de relacions que no la satisfan. I tampoc la vida professional marxa molt bé: es veu condemnada a fer feinetes mentre continua estudiant després de la graduació i veu com alguns dels seus companys acaben sortint a l'estranger en cerca d'una oportunitat.

La generació del procés

La Laura Tormos arriba a Barcelona, procedent de València, el setembre de 2014. És una militant independentista que participa de cercles esquerrans. I es troba amb una Barcelona en plena ebullició. Però la Laura no es deixa arrossegar fàcilment per l'eufòria. Per una banda no acaba de trobar el seu lloc entre els nouvinguts que s'han afegit al moviment independentista. I per altra banda, tampoc comparteix el dogmatisme certs sectors de l'esquerra independentista, a la que ella pertany. I això que la seva vida sempre gira en entorns independentistes: els seus amics són independentistes, milita en moviments independentistes, es troben en bars de cercles independentistes...

Joanjo Garcia. Fotografia: Saskiamj.

El desconcert dels valencians

El principal problema de la Laura amb el independentisme ve de la manca de compromís dels independentistes de Catalunya amb l'ideari de Països Catalans. A la Laura, que fa temps que milita en l'independentisme i que ve de València, li sap molt greu que els catalans vulguin tirar endavant amb la independència del Principat, al marge del que passi a la resta de territoris. En el fons, la Laura sent una sensació d'abandonament, se sent bandejada pel sobiranisme, que ara, exultant, s'oblida de molts dels que havien defensat la independència i que ara queden exclosos del procés.

Sobre joves per a joves

El gran atractiu del llibre de Joanjo Garcia és la seva absoluta actualitat. És una novel·la que parla sobre fets recents i els protagonistes formen part d'un col·lectiu decisiu en el procés polític: els joves radicals que han estat durant molt de temps al capdavant del moviment i que somnien associar els canvis nacionals amb els canvis socials. La gran riquesa de la novel·la de Joanjo Garcia és que evita qualsevol maniqueisme: la protagonista té dubtes sobre el seu passat, té dubtes sobre la seva família, té dubtes sobre el procés polític, té dubtes sobre la seva vida passional... Una obra que resultarà molt atractiva per als joves radicals nacionalistes que, sens dubte, es sentiran identificats amb els personatges de la novel·la.