No hi ha dubte que Llum Barrera és una artista polifacètica. Segurament per això l'Acadèmia del Cinema Català ha decidit que fos ella la presentadora dels Premis Gaudí 2023 en la gala de celebració de la quinzena edició dels guardons: una actriu que tant et broda un paper a Aquí no hay quien viva com es posa en la pell d’una mare desesperada a Polseres vermelles o t’imita a cantants reconeguts a Tu cara me suena bé es mereix el reconeixement del sector per la seva capacitat de mutació. Periodista de formació i filla de l’Institut del Teatre, Barrera sempre s’ha adaptat i ha fugit sempre de l’encasellament. Al contrari, l’artista mallorquina ha anat deixant la seva petjada en diferents propostes i projectes estatals i catalans, saltant del cinema a la televisió i de la interpretació a l’humor amb una facilitat desbordant.

🟠 Premis Gaudí 2023 | DIRECTE: Última hora de la catifa vermella i la gala

🟠 Guanyadors dels Premis Gaudí 2023: llista completa de pel·lícules i artistes
 

El proper diumenge 22 de gener, l’actriu i humorista serà l’encarregada de portar la batuta del 15è aniversari dels Premis Gaudí, una de les cites culturals més importants de la temporada a casa nostra i sens dubte la celebració cinematogràfica més rellevant de l’any. Haurà d’amenitzar més de dues hores de gala, l’impàs entre el repartiment de premis i les actuacions musicals i també serà la figura que donarà pas als discursos o aquelles personalitats que facin entrega dels guardons als seus guanyadors. De fet, la mateixa Barrera va ser una de les nominades als Premis Gaudí del primer any de les estatuetes, el 2009. L’Acadèmia li va reconèixer el seu paper en la pel·lícula Diario de una ninfómana, adaptació de la novel·la autobiogràfica de Valérie Tasso dirigida per Christian Molina, que li va valer la nominació a millor actriu secundària, un guardó que finalment va guanyar Penélope Cruz per Vicky Cristina Barcelona en detriment seu.

Llum Barrera 500x400
Llum Barrera presentarà la gala XV dels Premis Gaudí. 

Els Premis Gaudí 2023 se celebren el proper diumenge a la Sala Oval del Museu Nacional d'Art de Catalunya. Donarà el tret de sortida a la jornada la catifa vermella, prevista per les 19h i amb la presència de nominats, personalitats del món del cinema i uns 1.500 convidats a la gala. La cerimònia de repartiment començarà a les 22h i s'allargarà més de dues hores, aproximadament fins les 00.15h de la matinada. Entre les pel·lícules més destacades de la nit hi ha Alcarràs, de Carla Simón; Un año, una noche, d'Isaki Lacuesta; Suro, òpera prima de Mikel Gurrea; o Pacifiction, d'Albert Serra

L’evolució de Llum Barrera: de periodista a Aquí no hay quien viva

Després d’estudiar Periodisme a la Universitat Autònoma de Barcelona, i d’haver col·laborat en diaris com l’ABC a Catalunya o el Diari de Mallorca, Barrera va decidir dedicar-se a la interpretació. Cursar la seva formació a l’Institut del Teatre li va obrir les portes al món laboral, participant en diverses obres d’Els Comediants i el Tricicle, i gràcies a això va tenir una oportunitat a Aquí no hay quien viva, la sèrie de comèdia més atemporal de tot l’estat espanyol i que encara, gairebé 20 anys després, continua triomfant a Netflix. Durant 30 capítols va fer del personatge de Carmen Villanueva, una de les parelles temporals de l’Emilio, el mític porter de la comunitat de veïns magníficament interpretat per Fernando Tejero. El seu paper a Aquí no hay quien viva es va convertir en la seva primera experiència constant en una sèrie, tot i abans haver tingut aparicions d’un episodi, per exemple a la popular 7 vidas.

llum barrera aqui no hay quien viva
Llum Barrera va interpretar el paper de Carmen Villanueva a Aquí no hay quien viva. / Neox

Després d’això va aparèixer a la pel·lícula Princesas, de Fernando León de Aranoa, i va col·laborar en diferents projectes seriòfils destacats de l’època, com Hospital Central o El comisario, fins que TV3 li va donar l’oportunitat de participar a la sèrie Zoo l’any 2008. Però els espectadors més fidels de la cadena pública catalana segurament la recordaran perquè durant dos anys, del 2011 al 2013, va treballar a Polseres vermelles. Llum Barrera va posar-se en la pell de la mare d’en Roc (Nil Cardoner), el petit que es passa gran part de la sèrie en coma.

Aquí no hay quien viva va fer del personatge de Carmen Villanueva, una de les parelles temporals de l’Emilio, el mític porter de la comunitat de veïns magníficament interpretat per Fernando Tejero

Durant l’última dècada, ha compaginat feines en tots els sectors. Des de sèries com Seis Hermanas (TVE), Con el culo al aire (Antena 3), Pep (IB3) o Amar es para siempre (Antena 3); programes de televisió com Zapeando (La Sexta), Agafa’m si pots (IB3) o Mejor contigo (TVE); obres de teatre com Las bicicletas no son para el verano o La lista de mis deseos —que va fer guanyar-li el premi de millor actriu als Premios Amigos del Teatro-Ciudad y Provincia de Valladolid— y alguns films com La llamada —que també ha interpretat al teatre en format musical—, L’enigma Verdaguer o Xtremo.