El govern de l'Estat espanyol ha aprovat un segon bo cultural jove per les persones que compleixin 18 anys aquest 2023. Els que es trobin en aquesta franja d'edat podran gaudir de 400 euros per destinar a diverses activitats culturals independentment de la seva renda. D'aquesta manera, es renova una de les mesures insígnies del govern espanyol al poc temps que acabes la primera convocatòria. Tanmateix, aquesta no està exempta de polèmica, sobretot per les activitats que considera cultura: art, llibres, música, cinema o espectacles taurins

"És un bo que va dirigit a tots els joves, és la rebuda a la majoria d'edat i la seva vinculació amb la cultura, per a la construcció d'una societat més crítica i compromesa. Entenc que hi haurà persones que potser no ho necessitin i potser no ho sol·licitin, però, sens dubte, són moltes famílies espanyoles on l'accés a la cultura i poder dedicar els seus fills aquesta quantia tan important és ben rebuda i valorada", ha afirmat la ministra  de Política Territorial i portaveu del Govern, Isabel Rodríguez.

Els ajuts es dirigeixen a uns 500.000 joves que compleixen els 18 anys al llarg d'aquest any 2023. Aquelles persones que ho sol·licitin comptaran amb 400 euros, però tenen unes indicacions de com gastar-los. Podran dedicar un màxim de 100 euros a béns culturals en suport físic (llibres, revistes, premsa o altres publicacions periòdiques, també a videojocs, partitures musicals o discos), 100 euros més al consum digital o en línia (la subscripció en plataformes musicals, de lectura, audiollibres) i 200 euros a "arts, espectacles en viu, patrimoni cultural i arts audiovisuals com entrades i abonaments per a música en directe, arts escèniques, cinema, museu, biblioteques, exposicions, festivals o espectacles taurins", segons ha detallat la ministra. 

Béns culturals que queden fora

Tanmateix, hi ha béns que quedaran fora d'aquest bo cultural jove com els productes d'artesania, obra plàstica i gràfica, productes de papereria, llibres de text curriculars cursos, tallers i seminaris, equips, programari, maquinari i consumibles d'informàtica i electrònica; així com material artístic, instruments musicals o els espectacles esportius, la moda i la gastronomia, segons recull Efe. 

Quan es pot gaudir? 

Les activitats i despeses subvencionables s'han de fer en el termini màxim d'un any des de la data de concessió del bo cultural jove a cada persona beneficiària, que el pot fer servir només en establiments o institucions adherides al programa, que prestin serveis a l'Estat espanyol.