Antoni Martí MonterdeSalvador Company, Carles Mulet, Neus Nadal i Queralt Riera són els guanyadors dels 47 Premis Octubre en les categories d'assaig, poesia, narrativa i teatre, respectivament. Els premis s'han atorgat durant el transcurs de la tradicional Nit dels Octubre, que enguany s'ha celebrat al Palau de l’Exposició de València, i que ha volgut homenatjar Carles Santos, el músic de Vinaròs (Baix Maestrat) mort encara no fa un any, i commemorar els 50 anys de l’editorial Tres i Quatre, la convocant dels guardons. Un acte durant el qual s'ha tingut molt present els presos i exiliats catalans, amb l'assistència dels seus familiars i amics.

premis octubre 2018

D'esquerra a dreta: Marta Nadal, Queralt Riera, Antoni Martí Monterde i Salvador Company / Àngel Martínez

L'escriptor i professor de Teoria de la Literatura a la Universitat de Barcelona Antoni Martí Monterde, nascut a Toris (Ribera Alta) l'any 1968 i resident a Girona, és el guanyador del Premi Joan Fuster d'Assaig per Les ciutats de lluny de Josep Pla. L'obra guanyadora ha estat escollida per un jurat format per Marina Garcés, Txema Montero, Javier Pérez Royo i Josep Ramoneda entre un total de 22 originals presentats. Els membres del jurat han valorat “l’excel·lent retrat que s’ofereix del paisatgista Pla, que combina una escriptura de poètica de viatge amb una sociologia sobre la ciutat”. Guardonat amb el Premi Joaquim Xirau l'any 1998 per la seva aproximació biogràfica del poeta sarrianenc J.V. Foix o la solitud de l'escriptura, Martí Monterde va guanyar l'any 2002 el Premi de la Crítica dels Escriptors Valencians per L'erosió, un dietari de viatge a Buenos Aires, i va quedar finalista del Premi Anagrama d'Assaig l'any 2007 amb Poética del café

L'escriptor valencià Salvador Company ha guanyat el Premi Andròmina de Narrativa amb Fons de formes. El jurat del premi, compost per Borja Bagunyà, Anna Moner, Esteve Plantada, Marina Porras i Joan Todó, ha elegit aquesta novel·la entre un total de 94 originals presentats i n'ha valorat “l’aposta experimental i la precisió en la construcció dels textos i la reflexió sobre com la manera de narrar és un acte polític”. Salvador Company, una de les veus més importants de la literatura valenciana, va guanyar el 2008 el Premi Joanot Martorell de Narativa i el Premi de la Crítica dels Escriptors Valencians amb Silenci de plom, mentre que l'any 2015 va obtenir el Pin i Soler de Tarragona amb Sense fi.

Pel que fa al Premi Vicent Andrés Estellés de Poesia, Naixement d’Islàndia, de Carles Mulet i Grimalt, ha estat escollida entre un total de 111 originals presentats pel jurat, integrat per Vicenç Altaió, Anna Ballbona, Isabel Garcia Canet, Jordi Marrugat i Ricard Mirabete. Els membres del jurat han valorat que l'obra del poeta de Gata de Gorgos, a la Marina Alta, resident a Pedreguer, “és un cant a la pàgina en blanc, a l’illa d’Islàndia com a símbol del naixement del cosmos i del llenguatge i, al mateix temps, de la seva destrucció com avui s’esdevé”. Professor, polític i escriptor, Mulet té una llarga trajectòria en poesia, narrativa i narrativa infantil.

Finalment, el Premi Pere Capellà de Teatre ha recaigut ex aequo en dues obres: Salvatges, de l'escriptora mallorquina Neus Nadal, i L’amor (No és per mi va dir Medea), de l'actriu catalana Queralt Riera, que han estat escollides entre un total de 78 originals presentats, per un jurat format per Abel Guarinos, Joan Guasp, Carme Planells i Aina Tur. Els membres del jurat han valorat de Salvatges que “l’autora genera un correlat entre la natura i l’ànima de les seves protagonistes amb una gran força dramatúrgica”, mentre que de L’amor (No és per mi, va dir Medea) n’han destacat “la profunditat literària, la força poètica i la capacitat de suggerir la tragèdia vital de la seva protagonista”.