La demògrafa Anna Maria Cabré i l'escriptor Josep Vallverdú han rebut la Medalla d'Or de la Generalitat en reconeixement a la seva "excel·lència i talent", així com el seu compromís amb Catalunya, segons el president Quim Torra, que ha lamentat que sigui el tercer Nadal que hi hagi "polítics demòcrates" a la presó.

En un acte celebrat aquesta tarda al Palau de la Generalitat, amb la presència, entre d'altres, del vicepresident de l'executiu català, Pere Aragonès, diversos consellers, i els expresidents Jordi Pujol i José Montilla, Torra ha reivindicat la cultura com a forma de " reforçar la democràcia "i ha sostingut que la cultura catalana" ha estat afectada històricament per una falta de llibertat col·lectiva".

El president català ha considerat que "en l'actual conjuntura de repressió i de vulneració de drets polítics, la cultura es converteix en la peça clau per a denunciar la injustícia i els dèficits democràtics". Dirigint-se a Cabré i Vallverdú, ha sostingut que són "exemple de l'excel·lència i el talent català i del seu compromís amb el país, els dos, un per mitjà de l'artifici de la paraula i ella per mitjà de la ciència demogràfica han contribuït a projectar a tot arreu un país generador de talent, de cultura i de llibertat".

Quim Torra Josep Vallverdú medalla or Generalitat - ACN

 

ACN

En acabar el seu discurs, ha desitjat a tots els presents un bon Nadal i ha recordat: "Tenim companys, polítics demòcrates i honorables, els quals no podran passar per tercer any el Nadal a casa i això no pot ser, companys i amics. Ells han d'estar a casa, ells han de ser lliures".

Abans del seu discurs, els glosadors Carme Vidal i Salvador Cardús han incidit en els aspectes professionals i personals de Cabré i Vallverdú, que en sengles discursos han agraït la Medalla d'Or. Vallverdú, als seus 96 anys d'edat, ha indicat que pensa continuar treballant en un país que és, segons ell, "el de la laboriositat, que és el mateix que dir que és el país de la catalanitat".

Per la seva banda, Anna M. Cabré, en una al·locució trufada d'anècdotes de la seva infància o de la seva trajectòria professional, ha acabat citant el cantautor Lluís Llach i les estrofes d'una de les seves cançons en les que indica que sempre cal "anar més lluny ". "Per davant tenim molt camí per córrer i, certament, el correrem", ha conclòs.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat