El pas del temps no és immune per ningú, o gairebé, perquè l'Ànec Donald segueix sent un dibuix animat que icònic i un referent per moltes generacions de nens i nenes de tot el món. L’Ànec Donald, amb la seva inconfusible veu, un dels personatges més emblemàtics de la factoria Disney, celebra aquest diumenge 9 de juny els 90 anys del seu debut. La primera aparició d’aquest ànec vestit amb vestit mariner blau, gorra i corbata de llacet va ser tal dia com avui de 1934 en el curtmetratge The Wise Little Hen (La gallineta sàvia), i des d’aleshores ha participat en més de 170 pel·lícules. El personatge creat per Walt Disney destaca per la seva personalitat temperamental, orgullosa, egocèntrica i narcisista, però al mateix temps cau simpàtic, potser per la mala sort que sempre el persegueix, per la veu que convida a ser imitada, una creació de Clarence Nash, un conegut actor de doblatge que va ser la veu de l’ànec parlant fins a la seva mort el 1985.

L’ànec més famós de la història

Donald, l’ànec més famós de la història, va rivalitzar inicialment amb un altre dels personatges referencials de Disney, Mickey Mouse, o el ratolí Mickey, que és encara més vell que Donald (per Disney la data oficial del naixement del ratolí és el 18 de novembre de 1928), que també va ser famós per la seva veu de falset. Tot i que al principi van ser enemics en el curtmetratge Orphan’s Benefit, posteriorment es van fer amics i van protagonitzar moltes aventures conjuntes amb els seus amics Goofy i Pluto, i Minnie. Però l’Ànec Donald també ha protagonitzat pel·lícules històriques en el món de l’animació, com Salutacions amics (1943) o Els tres cavallers (1945).

Anècdotes inoblidables

Hi ha multitud d’anècdotes recollides al llarg d’aquests 90 anys de vida. Per exemple, que el seu nom complet és Donald Faunterleroy Duck, i que és el personatge de Walt Disney que més ha aparegut (surt en 178 pel·lícules enfront de les 137 en les que participa Mickey Mouse). O que va protagonitzar la pel·lícula guanyadora de l’Oscar al millor curtmetratge d’animació de 1943, Der Fuerhrer Face (el rostre del Füher), en la que interpreta a un personatge innocent que és obligat a treballar en una fàbrica alemanya, i que lluita contra el totalitarisme, i per això es considera que va tenir un rol en la propaganda antinazi durant la guerra. De fet, Donald va aparèixer dibuixat en la part davantera de molts dels avions de combat dels aliats, des dels Grasshopper fins els B-29 Superfortress. L’Ànec Donald també es va convertir en la mascota de la Guàrdia Costera dels Estats Units, amb l’autorització de Walt Disney. 

Una altra curiositat és que Donald pateix de daltonisme, un efecte genètic que dificulta la capacitat de distingir alguns colors, i que quan utilitza la seva distintiva camisa de mariner, no porta pantalons posats, però, en canvi, sí que utilitza vestit de bany quan va a nedar. L’Ànec Donald ha interpretat multitud de personatges en les seves pel·lícules, des de professor de matemàtiques, a xef, golfista, apicultor o netejavidres, i també ha estata acompanyat de part de la seva família, com la seva promesa Daisy, la seva germana Della i els seus nebots Hugo, Paco i Lluís. Donald també ha exercit de presentador en diverses ocasions, com amb els premis Oscar de 1958, al costat de figures com Bob Hope i Jack Lemmon. Al costat d’altres dibuixos animats com Winnie the Pooh, Minnie Mouse, la Rana René, els Muppets, Mickey Mouse, Tinker Bell i Blanca Neus, l’Ànec Donald comparteix una distinció al Passeig de la Fama de Hollywood, a Califòrnia, des del 9 d’agost del 2004.

Per commemorar el seu aniversari, Disney+ afegirà al catàleg dos curtmetratges clàssics, Qui riu últim i Boig per Daisy, tots dos del 1950 i completament restaurats. A més, es destaquen les ofertes de productes en botigues físiques i digitals inspirades en el personatge, que al llarg dels anys ha fet guanyar milions a Disney també en marxandatge.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!