El cinema català s'ha quedat a les portes de continuar fent història: Alcarràs no competirà per entrar oficialment en la carrera pels Oscars 2023. L'Acadèmia de Hollywood ha publicat la shortlist amb les 15 possibles pel·lícules que segueixen optant a ser les nominades en la categoria de Millor pel·lícula internacional —així com en les altres 22 categories que es premien—, i no hi ha hagut sort per a la proposta de Carla Simón, que sí va endur-se l'Os d'Or a la Berlinale el passat febrer i que té diverses nominacions als Premis Gaudí i als Premis Goya. Tot i que la catalana ha quedat fora de competició, la propera data rellevant pels entusiastes cinèfils serà el proper 24 de gener, quan se sàpiguen definitivament quines són les nominacions als Premis Oscar 2023. La gala de repartiment dels guardons més preuats del món del cinema celebrarà la seva 95a cerimònia d'entrega el proper 12 de març al Dolby Theatre de Los Angeles, com ja és tradició per l'Acadèmia. Tornarà a ser una nit especial pel setè art, amb el premi honorífic a l'actor Michael J. Fox i recuperant el còmic Jimmy Kimmel com a presentador —l'any passat el mestre de cerimònies va ser Chris Rock, que va protagonitzar un dels moments més vistos de la nit quan Will Smith el va bufetejar—. Però, sense Alcarràs, quines pel·lícules internacionals han passat el cribatge i han accedit a aquesta shortlist? I quines opten a competir per la nominació oficial a Millor Pel·lícula?

alcarras 3 baja 1651143998
La proposta de Carla Simón ha arrasat aquest any. 

Les 15 pel·lícules preseleccionades com a Millor Pel·lícula internacional

La shortlist ja és oficial i només queden 15 pel·lícules aspirants d'arreu del món ascendir a la nominació oficial. Això vol dir que, en la competició per acabar entrant en les nominacions als Premis Oscar 2023, les opcions es redueixen i, amb elles, també els noms que tenen més possibilitats de competir com a Millor Pel·lícula Internacional. Entre les escollides hi ha Sin novedad en el frente (Alemanya), pel·lícula bèl·lica sobre la Primera Guerra Mundial que firma Edward Berger; Decision to leave (Corea del Sud), un thriller dirigit per Park Chan-Wook i que ha entrat de cap en la llista de millors pel·lícules coreanes; Argentina, 1985 (Argentina), la proposta de Santiago Mitre per explicar el famós Juicio a las Juntas i sentenciar la dictadura de Videla; o Close (Bèlgica), de Lukas Dhont, sobre el suïcidi d'un noi de 13 anys i les conseqüències que s'hi deriven.

Les altres candidates a ser nominades el proper gener són Bardo, falsa crónica de unas cuantas verdades (Alejandro G. Iñárritu, Mèxic); Saint Omer (Alice Diop, França), La emperatriz rebelde (Marie Kreutzer, Àustria); EO (Jerzy Skolimowski, Polònia); Cairo Conspiracy (Tarik Saleh, Suècia); Joyland (Saim Sadiq, Pakistan); El caftán azul (Maryam Touzani, Marroc); The Quiet Girl (Colm Bairéad, Irlanda); Last Film Show (Pan Nalin, Índia); Araña Sagrada (Ali Abbasi, Dinamarca); i Retorno a Seúl (Davy Chou, Cambodja). En la passada edició dels premis, El buen patrón —la candidata espanyola dirigida per Fernando León de Aranoa i protagonitzada per un esplèndid Javier Bardem— va entrar dins aquest cribatge, tot i que no va superar l'última fase, que enguany es farà oficial el 24 de gener.

Les pel·lícules favorites per competir en la categoria de Millor Pel·lícula als Oscars 2023

La categoria de Millor Pel·lícula és probablement la més reconeguda dels guardons que atorga l'Acadèmia de Hollywood. Tot i que encara no s'han fet oficials les nominacions als Oscar, que s'anunciaran el proper 24 de gener, sí que hi ha alguns noms que ressonen amb més força. Tot i que les prediccions no sempre s'acaben complint, és freqüent que els experts cinematogràfics facin les seves aposten i proposin quines són les pel·lícules que tenen més punts de passar l'eliminatòria final. Entre els llargmetratges més aplaudits que han aconseguit entrar a la shortlist d'aquesta categoria hi ha l'últim film d'Steven Spielberg, The Fabelmans, amb un argument semiautobiogràfic que ja li ha valgut la nominació a 5 Globus d'Or. També destaquen Babylon, la nova pel·lícula de Damien Chazelle protagonitzada per Margot Robbie i Brad Pitt, també nominada a 5 Globus d'Or o The Whale, protagonitzada per Brendan Fraser. Els biopics Elvis i Blonde, interpretats per Austin Butler i Ana de Armas, Todo a la vez en todas partes, de Dan Kwan i, Daniel Scheinert, i la recent estrenada Avatar: el camino del agua, de James Cameron, també sonen en la carrera per la nominació a Millor Pel·lícula.