Normalment, quan mirem pel·lícules en una gran pantalla ho fem al cinema; un espai que està pensat per una concentració total amb la pel·lícula i amb una infraestructura de so perfecte. Però, si projectes la pel·lícula Modelo 77 dins el pati de la presó La Model, espai protagonista del film, l'obra cinematogràfica i l'experiència com a espectador es multiplica i no hi ha sala de cinema que aconsegueixi el mateix efecte; tot i que hi hagi soroll o problemes tècnics propis de la projecció a l'aire lliure.

Si projectes la pel·lícula Modelo 77 dins el pati de la presó La Model, espai protagonista del film, l'obra cinematogràfica i l'experiència com a espectador es multiplica i no hi ha sala de cinema que aconsegueixi el mateix efecte

Alberto Rodríguez ha tornat dins els murs de la presó barcelonina La Model (actual Centre Cultural) per presentar la projecció de la pel·lícula Modelo 77 dins del cicle de cinema organitzat per l'Acadèmia de Cinema i Icàrion:  El gran viatge de la gran pantalla. Aquest cicle recorrerà 9 ciutats de l'estat on es projectarà  9 pel·lícules nominades i guanyadores dels Premis Goya 2023Mantícora (Màlaga),  Cerdita (Sevilla / València), Cinco Lobitos (Valladolid / Palma de Mallorca), En los Márgenes (Saragossa), Irati (Girona) i La consagración de la primavera (Bilbao). És una manera d'aproximar el film al públic i portar els escenaris a l'espectador.

La presentació del director va denotar l'extensa documentació amb presos, familiars, militants de la COPEL (Coordinadora de Presos En Lluita) i els anys de preparació previs a la realització de la pel·lícula; van esperar pacientment aproximadament deu anys per poder gravar dins La Model; la presó va estar en funcionament fins el 2017.

Durant les dues hores de pel·lícula el silenci tens va ser el predominant juntament amb les mirades de reüll a les parets ja decadents, a les finestres engabiades i a l'edifici rodó central, que denota control i autoritat. 

Durant les dues hores de pel·lícula el silenci tens va ser el predominant juntament amb les mirades de reüll a les parets ja decadents, les finestres engabiades i l'edifici rodó central, que denota control i autoritat

3922 modelo77 juliovergne scaled 1663838651
Escena dels presos al pati de La Model / Foto: Julio Vergne

Una data assenyalada: 45è aniversari del 2 de juny de 1978

L'obra mestra va ser reconeguda amb un fort aplaudiment la vigília del 2 de juny, coincidència (o no) del 45è aniversari d'una data assenyalada de la història de La Model i central a la pel·lícula Modelo 77: la fuga de 45 presos per les clavegueres de la ciutat. En un context de Transició i en un moment convuls i difícil, just arribada la democràcia, el 2 de juny de 1978, mitjançant un túnel des de la infermeria fins a les clavegueres de Barcelona, 45 presos van aconseguir fugir de la presó la Model. No va ser fins vuit anys més tard que es va detenir a tots els fugats.