L'antiga Grècia és analitzada al CaixaFòrum a partir d'avui en l'exposició Agon! La competició a l'antiga GrèciaUna mostra que ha estat possible gràcies a la cessió d'algunes peces molt excepcionals per part del British Museum. Una exposició que usa un element transversal, la competició i la competitivitat, per explicar el món clàssic. Està integrada per 172 obres: joies, terracotes, instruments musicals, estàtues... Moltes d'elles són obres d'una gran qualitat i en magnífic estat de conservació. Algunes han sortit per primera vegada de Londres i han estat restaurades especialment per a aquesta exposició. Aquesta activitat ha estat possible gràcies a un acord de col·laboració entre l'Obra Social "la Caixa" i el British Museum. És la segona exposició que el CaixaFòrum programa amb aquest acord; la primera va ser Els pilars d'Europa a l'Edat MitjanaA finals de temporada es prepararà la tercera exposició del projecte, L'Egipte dels faraons. I El luxe a l'antiga Grècia s'ha programat per a la propera temporada. Aquesta exposició, que ja ha passat per Madrid, estarà oberta fins el 18 de febrer i viatjarà posteriorment a Sevilla i a Mallorca.

Agon! La Caixa

L'exposició de la competitivitat

A la presentació la directora general adjunta de l'Obra Social "la Caixa", Elisa Duran, ha recordat que el terme grec "agon" es refereix a la competició, però també a la guerra, al repte de desafiament entre els actors d'una obra de teatre, a la relació entre dos jugadors... Duran ha destacat que tot i que l'agon s'emmarca en els valors col·lectius de Grècia, i del conjunt d'Occident, alhora és un valor que resalta la individualitat. Peter Higgs, cap de la secció de Grècia clàssica del British Museum, ha assegurat que els grecs fomentaven la competitivitat, però ha matisat aquesta visió, tot afirmant que els grecs retiraven els premis als qui es vantaven massa dels seus mèrits, perquè no els agradava que l'individu sobresortís massa. Richard Lambert, president del patronat del British Museum, ha elogiat la forma de presentar les obres al CaixaFòrum, i ha assegurat que aquesta exposició acompleix a la perfecció l'objectiu del British Museum, que pretén transmetre al món les virtuts de les peces que custodien, i ha elogiat la forma didàctica com es mostren les peces aquí. 

corredors amfora obra social caixa

Llançador de disc. Estàtua de marbre. Versió romana (c. 120-140 d. C.) d’un original grec perdut (c. 425-400 a. C.) . Suposadament procedent de Vila Adriana, Tívoli © The Trustees of the British Museum.

Pau i guerra

L'exposició analitza la competició al món clàssic des d'òptiques diverses. Comença amb els jocs infantils, que és on els nens aprenen la competició i la rivalitat, però també aprenen a sotmetre's a estrictes regles. El segon apartat, potser el més espectacular, està consagrat als esports. El tercer està dedicat al teatre. El quart, un altre dels apartats més sòlids, és sobre la guerra. El cinquè està dedicat a l'estatus a les ciutats i als privilegis dels poderosos. El darrer apartat, està dedicat als herois i als déus, i al conjunt dels mites grecollatins.

mascares comica i tragica agon british museum

Màscares còmica i tràgica. Relleu de marbre. c. 100-200 d. C. Romà. Lloc de troballa desconegut © The Trustees of the British Museum.

Exposició

La clau d'aquesta exposició és la qualitat de les seves peces. Hi ha estàtues gregues de mida real, molt ben conservades (de marbre, perquè les de bronze, que eren les més habituals com a premi, se solien fondre al cap d'uns anys). Hi ha peces de ceràmica amb unes decoracions magnífiques, com els jerros que es lliuraven plens d'oli als campions dels jocs. S'incorporen alguns flascons per conservar oli, dels que usaven els atletes abans de les competicions. S'ha portat una peca del Mausoleu d'Halicarnàs que mai s'havia tret del British Museum. Fins i tot hi ha una armadura de la Grècia clàssica en molt bon estat de conservació. Però al costat d'aquests objectes excepcionals també s'exposen peces molt rellevants de les classes populars, com alguns daus de manufactura molt tosca, per als afeccionats als jocs d'atzar.

fris batalla british museum

Bloc d’un fris amb una batalla entre grecs i amazones. Relleu de marbre. c. 350 a. C. Trobat al Mausoleu d'Halicarnàs, actual Turquia © The Trustees of the British Museum.

De l'esport a la guerra

El contingut de l'exposició és una mica eclèctic, però té alguns temes de màxim atractiu. Hi ha magnífiques ceràmiques que representen diferents aspectes dels Jocs. A través de les escultures i d'altres peces es poden seguir les històries d'Heracles i d'altres fascinants herois de la mitologia grega. I mitjançant els múltiples objectes exposats s'ofereix una aproximació a la pràctica de la guerra en aquella època. En tots tres casos s'expliquen, de forma molt didàctica, alguns principis molt bàsics de la societat grega. No cal ser un expert per entendre-la. I Agon! ofereix una visió molt desmitificadora. Els grecs no eren, ni de lluny, ni tan demòcrates ni tan pacífics com els han pintat sovint.

estatua heroi british museum

Heroi o atleta. Estàtua de marbre. Romana (segle I d. C.) a partir d’un original grec (c. 320-300 a. C.) © The Trustees of the British Museum.

El dia de la cultura grega

Aquest divendres Peter Higgs farà una conferència sobre els continguts de l'exposició. I el dissabte 25, al CaixaFòrum, coincidint amb l'exposició, s'hi celebra el Dia de l'Antiga Grècia, amb activitats familiars i per a adults. Inclou tallers sobre ungüents i perfums grecs, una activitat sobre la gastronomia grega, una conferència showcooking sobre la cuina grega i un concert perfomàtic sobre l'Odissea d'Homer a càrrec de Pau de Nut. També s'ha previst un cicle de conferències sobre "Reunió, rivalitat i competició a la Grècia Antiga" comissariat per Eulàlia Vindró, que tindrà lloc els dimecres, entre gener i febrer.

Des de la transversalitat

En realitat, el tema de l'exposició, la competició, és molt ambigu i molt ampli. Però per la seva amplitud, justament, facilita una visió transversal de la societat grega. Una visió que passa per alguns dels punts mítics de la cultura grega: els jocs, la guerra, la religió, els mites... En realitat, aquesta no és tant una exposició "de tesi", on es vulgui explicar una teoria innovadora, sinó una exposició "d'objectes", on amb unes peces espectaculars es vol reforçar un discurs bastant clàssic. Les cartel·les, molt explícites, ajuden a contextualitzar molt bé els objectes. L'avantatge clar d'Agon! és que els objectes que es presenten són d'una gran qualitat, i aquesta exposició pot acomplir, perfectament, una funció pedagògica. És l'exposició que a tots ens hagués agradat visitar quan els nostres mestres ens explicaven l'antiga Grècia.

 

Foto de portada: Cílix de ceràmica àtica de figures roges. c. 500-490 a. C. Realitzada a Atenes. Possiblement de Vulci, Itàlia © The Trustees of the British Museum.