Mont Plans ha guanyat el 49è Premi de Teatre Memorial Margarida Xirgu, reconeixement que distingeix la millor actriu de la temporada teatral barcelonina. L'actriu ha recollit el guardó per la seva interpretació a l’espectacle Cadires al Teatre Romea, i és que des de l’any passat la Federació de Grups de Teatre Amateur de Catalunya (FGTAC) i la revista cultural Núvol han assumit l’organització del guardó amb l’Ajuntament de Molins de Rei, la Fundació Romea i l’Institut del Teatre. Acompanyada en escena per l’actor Oriol Genís en una obra dirigida per Albert Arribas que s'ha pogut veure al Teatre Goya i a diverses localitats catalanes, l'intèrpret fa un repàs a la seva carrera i alhora fa un homenatge a l’ofici de l’actor.

El jurat d’enguany ha estat format per quatre membres de la Federació (Magda Garcia, Josep Mayolas, Elisa Poch i Josep M. Porta) i quatre crítics de Núvol (Martí Figueras, Oriol Osan, Ana Prieto Nadal i Oriol Puig Taulé), i va decidir, per unanimitat, atorgar el Premi Memorial Margarida Xirgu 2023 a l’actriu. Els seus integrants han destacat la gran versatilitat de l’actriu, tot remarcant “que fa que sembli fàcil allò més difícil, simplement estar en escena”. A més també han volgut reconèixer la feina a Genís, subscrivint les paraules de la crítica Ana Prieto, que va dir que “aquest parell són memòria viva de les arts escèniques del país, i encarnen a la perfecció un tipus d’actriu, d’actor, que estima amb passió l’ofici i el traspua en tot allò que fa”. El premi compta amb el suport institucional de l’Ajuntament de Molins de Rei, la Fundació Romea, l’Institut del Teatre i dels mecenes Joan i Sandra Llavina, de Lexus, que aporta l’anell d’or que rebrà l’actriu premiada, i que enguany ha dissenyat la joiera Clara Niubò.

mont plans acn

Se suma a actrius com Núria Espert o Anna Lizaran 

El premi en honor a l’actriu i directora de Molins de Rei s’ha atorgat anualment des de 1973. Impulsat des del món del teatre amateur, ha premiat a artistes molt reconegudes de l’escena catalana, entre elles Núria Espert, Anna Lizaran, Mercè Aránega, Clara Segura, Emma Vilarasau o Imma Colomer. L’any passat, la revista cultural Núvol va prendre el relleu de l’Agrupació Dramàtica de Barcelona (ADB) per coorganitzar el premi amb la FGTAC, la Fundació Romea, l’Institut del Teatre i l’Ajuntament de Molins de Rei, amb la voluntat de rellançar-lo després de la pandèmia. La guanyadora del Premi Margarida Xirgu 2022 va ser la Míriam Iscla