Un total de nou novel·les han estat seleccionades com a candidates a guanyar el Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l’Any 2023, un dels més ben dotats a obra publicada, amb 25.000 euros de premi. Concretament, aspiren al premi A casa teníem un himne (L’Altra Editorial), de Maria Climent; Casada i callada (Empúries), d'Emma Zafón; Contra el món (Empúries), de Pere Antoni Pons; El dia de la balena (Univers), de Melcior Comes; Et vaig donar els ulls i vas mirar les tenebres (Anagrama), d'Irene Solà; La dona més pintada (Proa), de Màrius Serra; La mestra i la Bèstia (Anagrama), d'Imma Monsó; Triomfador (Males Herbes), de Joan Jordi Miralles; i Una vegada va ser estiu la nit sencera (Males Herbes), d'Elisabet Riera. A partir de la llista, un jurat independent i de prestigi format per Magí Camps, Neus Real, Marta Pessarrodona, Toni Puntí i Marta Segarra donaran a conèixer els tres finalistes el pròxim mes de desembre, i el premi es lliurarà a finals de gener.

Premi omnium novela 2023 26012023 ©RoserGamonal  038
Foto: Roser Gamonal

Les obres seleccionades, publicades entre el novembre de 2022 i l’octubre de 2023, han estat seleccionades per un comitè d’experts format per Valèria Gaillard, traductora i periodista cultural; Enric Gomà, escriptor, guionista i divulgador lingüístic; Júlia Ojeda, crítica literària; i Esteve Plantada, periodista i poeta. "Donem prestigi a les lletres catalanes perquè per garantir el futur de la llengua cal més creació, cal més lectura i calen més referents literaris en català", ha assegurat el president d'Òmnium, Xavier Antich. El Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l’Any va néixer l’any 2017. D’aquesta manera, l’entitat donava vida a un nou guardó amb la voluntat i ambició d’igualar-se a altres premis similars de la literatura mundial, com el Premi Goncourt francès i l’anglès Booker, i amb l’objectiu de fer prevaldre les obres en llengua catalana, fomentar-ne la traducció i revitalitzar el sector.

El guanyador de la primera edició va ser Raül Garrigasait amb l’obra Els estranys, mentre que Aprendre a parlar amb les plantes, de Marta Orriols, va endur-se el premi en l’edició 2018; el 2019 el guardó va ser per a Martí Domínguez, amb L’esperit del temps, i el 2020 va recaure en Boulder d’Eva Baltasar, primera autora catalana en estar nominada al Premi Booker. L’any 2021 el Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l’Any va ser per Junil a les terres dels bàrbars, de Joan-Lluís Lluís, i l’any passat se’l va endur l'escriptor balear Sebastià Alzamora amb Ràbia.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!