Hi ha discursos que han marcat la humanitat en moments difícils. Líders carismàtics han emprat els discursos per enervar les masses o, al contrari, per tranquil·litzar-les. Qui no ha sentit parlar del "Tinc un somni de Martin Luther King" o del "Puedo prometer i prometo" d'Adolfo Suárez? Ara, l'editorial Turner ens ofereix mig centenar d'aquestes arengues, de personatges diferents de diverses parts del Planeta: 50 discursos que cambiaron el mundo. Una obra editada per Andrew Burnet, que també contextualitza els textos que presenta. Cada discurs va acompanyat d'una breu biografia de l'autor i una explicació sobre les circumstàncies imperants en el moment en què es va pronunciar el discurs. A més a més, un aparell de notes permet desxifrar els aspectes dels discursos que avui en dia no són fàcilment comprensibles.

Mussolini arxius federals alemanys wikimedia

Benito Mussolini. Foto: Arxius Federals Alemanys.

Des de totes les òptiques

Aquesta obra compila obres mestres de l'oratòria, però no és un intent de motivar al lector en cap sentit concret.  No es tracta, doncs, d'un llibre de propaganda política. De fet, inclou discursos d'ideologies ben diferents, i fins i tot contradictòries: islamistes, comunistes, feministes, nazis, patriòtiques... Tot i que dominen els polítics, fins i tot hi ha discursos de científics, empresaris i diplomàtics (com Einstein o Steve Jobs). Entre tots ells n'hi ha de personatges tan nefastos com Benito Mussolini, Osama Bin Laden, Joseph Goebbels, Heinrich Himmler o Iósif Stalin. No tots van ser pronunciat en els millors moments de la carrera dels seus autors, sinó que alguns dels més emblemàtics estan fets en moments molt difícils: el que va pronunciar Georges Bush l'11-S, el que va fer la reina d'Anglaterra el 24 de novembre de 1992, quan acabava el seu annus horribilis, o el de Winston Churchill el novembre de 1940, en el moment en què Gran Bretanya s'havia quedat sola front a una Alemanya militarment més potent... Sembla que la talla dels oradors es pot medir per la seva capacitat de desafiar amb paraules les adversitats.

Churchill retrat Imperial War Museum Wikimedia

Winston Churchill. Imperial War Museums.

Un tastet

Si el món ha esperat amb candeletes l'alliberament d'un pres polític, aquest ha estat Nelson Mandela. Però quan l'heroi del Congrés Nacional Africà va arribar al poder, lluny de presumir de les seves capacitats, va fer tota una mostra d'humilitat: "No us parlo com a profeta, sinó com a humil servidor vostre, servidor del poble. Si sóc aquí és gràcies als vostres continus i heroics sacrificis. Els anys que em queden de vida us els dec a vosaltres", digué Nelson Mandela amb gran modèstia l'11 de febrer, quan va sortir de la presó on havia estat tancat durant 26 anys... Front a aquest text, es troben discursos d'una gran visceralitat, com el de Malcolm X, el líder radical negre dels anys 1960: "No em sentaré a la vostra taula només per a veure-us menjar: si no tinc res al plat no em puc considerar un comensal. Seure's a la taula no converteix a un en comensal, a no ser que hi hagi menjar al plat. Viure als Estats Units no et converteix en nord-americà; néixer als Estats Units, tampoc. No, no sóc estatunidenc. Sóc víctima dels Estats Units, com vint-i-dos milions de negres més".

Patrice Lumumba Nationaal Archief Fotocollectie Anefo

Patrice Lumumba. Foto: Nationaal Archief Fotocollectie Anefo.

Molt per triar

Sens dubte, el gran problema per a l'autor d'aquest llibre no va ser triar els discursos que es podien incloure, sinó excloure els que no hi caben. Sobta, per exemple, que s'hagi inclòs el discurs conciliador que va fer Patrice Lumumba al parlament congolès el 23 de juny de 1960, i no el molt més famós que va realitzar una setmana més tard, el dia 30, tot saltant-se el protocol, davant d'un astorat rei de Bèlgica. En rèplica a les lloances a la colonització congolesa, Lumumba va voler deixar clars al rei Balduí tots els crims que havien comès els belgues des del temps del seu avantpassat Leopold II, el saquejador del Congo en temps de l'Estat Lliure. Diuen que amb aquell discurs Patrice Lumumba va signar la seva sentència de mort (cosa que demostra que cap discurs és completament innocent). Sis mesos després era assassinat a Katanga, víctima d'una conxorxa entre la CIA, la monarquia belga, les empreses mineres, els militars reaccionaris congolesos i els secessionistes de la zona.

Yasser arafat Hans Jørn Storgaard Andersen 1999 wikimedia

Yasser Arafat. Foto: Hans Jørn Storgaard Andersen.

Els mites d'un segle, en les seves pròpies paraules

És bo retornar sempre a les fonts primàries, per més que les xarxes siguin plenes d'experts disposats a explicar-nos història (o històries). Tothom té els seus mites, que sovint hem adoptat a través dels mitjans de comunicació. Amb aquest llibre podem aproximar-nos a ells, directament, a través de les seves pròpies paraules, i a vegades ens durem sorpreses. 50 discursos que cambiaron el mundo ens condueix, d'una forma original i directa, a alguns elements clau del pensament polític del segle XX i la primera dècada del XXI. Les pors, les esperances, els odis i els amors de tot un segle es poden trobar concentrats en aquestes 50 peces mestres de l'oratòria.