Més de 3 milions de persones han passat per les festes de Gràcia del 2022. Una festivitat que ha atret milions de ciutadans, el doble d'habitants de Barcelona, entre el 14 i el 20 d'agost, quan encara falta el recompte final, ja que les festes posen punt final aquest diumenge. La dada l'ha avançada la presidenta de la Fundació Festa Major de Gràcia, Lina López, en declaracions a 'Betevé'. Ha assegurat que la quantitat de visitants ha superat el còmput registrat el 2018, l'any abans que esclatés la pandèmia per la covid.

En espera del balanç final, López ha celebrat que l’edició d’enguany ha tingut “menys incidents” que altres anys. Tanmateix, els veïns del barri, així com els assistents de la festa, denuncien públicament una allau de furts durant el transcurs d'aquestes, amb els mòbils i les carteres com a principals objectius per part dels lladres. Malgrat no haver-hi xifres oficials, ja que les festes encara no han conclòs, les víctimes d'aquest tipus de delictes podrien ser desenes, una situació que, segons els habitants de Gràcia, no s'havia viscut mai amb aquesta magnitud. Una situació que, segons alguns veïns de Gràcia, mai havia estat tan greu: després de cada nit, apareixia un nou tuit d'una persona a qui havien sostret la cartera o el mòbil, o altres objectes personals. 

Festes de Gràcia 2022: Programa, carrers guarnits, concerts i altres activitats

Carrers guarnits de Gràcia 2022: mapa de les 23 propostes per a la Festa Major

Concerts de les Festes de Gràcia 2022: tota la llista i agenda del 15 al 21 d'agost

Gràcia, contra Colau

El passat diumenge, al pregó de les Festes de Gràcia, l'absència més sonada va ser la de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. Aquest dimecres, Colau ha reaparegut a l'acte d'homenatge a les víctimes de l'atemptat terrorista del passat 17 d'agost de 2017 i, unes hores més tard, ha aprofitat per visitar en una hora amb menys afluència de públic els carrers guarnits de Gràcia. Aquest mateix dimecres, se celebrava l'entrega de premis a les decoracions dels vials, un dels esdeveniments més tradicionals d'aquesta festivitat. Amb tot, la batllessa de la capital catalana no ha pogut evitar retrets dels veïns durant la seva visita als carrers del districte. En les darreres setmanes, han aflorat imatges de la presència de rates o paneroles a diversos punts de Barcelona, motiu pel qual una ciutadana ha traslladat a Colau la queixa per aquests insectes.

Aprofitant el pas de la batllessa pel carrer Progrés, la veïna ha iniciat un diàleg amb Ada Colau i li ha entregat una cuca feta de paper. "He pensat que et volia donar això, ja que tenim la ciutat plagada de cuques. Ah, que no la veus?", li ha etzibat la ciutadana amb to irònic. Davant d'aquesta reacció, Colau s'ha limitat a negar que això sigui cert: "No, no està plena de cuques la ciutat". L'altra interlocutora ha replicat: "Ah, no? Doncs no sé per on passeges, filla meva, perquè aquí ho tens tot ple". Al seu torn, Ada Colau li ha manifestat i recordat que viu "a prop" de la zona, i la ciutadana li ha traslladat que "potser és que el teu carrer venen a desinfectar-lo més sovint". L'alcaldessa de Barcelona ha defensat que "el servei de neteja treballa a tot arreu" de la capital