El 19 de juny de 1991, el Palau Sant Jordi es va omplir amb 22.000 persones amb un gran macroconcert, que batia rècords per a la música en català. Era "La gran nit del rock català", que va comptar amb la participació de Sopa de Cabra, Sau, Sangtraït i Es Pets. Amb motiu del seu 25 aniversari, el Museu de la Música ha organitzat una exposició sobre aquell esdeveniment.

L'exposició

L'exposició recull objectes emblemàtics d'aquella nit. Cadascun dels grups ha cedit perquè el públic pugui veure'l un instrument que va passar per l'escenari al macroconcert: la guitarra acústica de Pep Sala (Sau), la guitarra elèctrica de Lupe Villar (Sangtraït), la bateria de Joan Reig (Els Pets) i el baix de Francesc Lisicic, "Cuco" (Sopa de Cabra). A més a més hi haurà entrades, postals, el cartell original, els discs dels grups d'aquell moment... Aquest dissabte, amb motiu de la Nit dels Museus, al Bar Llanterna de l'Auditori hi haurà un karaoke amb temes de rock català d'aquella època, i també hi haurà un tast musical de jazz.

Sau   © Martí E. Berenguer 

Un abans i el després

El rock català havia començat a créixer a partir del 1985. A poc a poc s'havien anat consolidant alguns grups. Però tenien certes dificultats per arribar a grans sales, per gravar segells, per sortir a l'exterior... El concert va visibilitzar el potencial del rock català. De seguida les companyies internacionals van fer ofertes als grups i va començar a funcionar una nova indústria musical, amb sales, circuits, festivals, segells, managements... I, de seguida, es va multiplicar el públic fidel a aquest estil.

Els quatre protagonistes

Sopa de Cabra, en aquell moment, potser era el grup més consolidat, a través de l'èxit del seu tema L'Empordà. Els Pets en aquells moments ja tenia molts seguidors, i amb un recorregut ininterromput de 30 anys, ha estat el grup més emblemàtic del rock català. Sangtraït era un grup empordanès, que es va dissoldre el 2001; va començar fent versions de rock internacional, però va acabar consolidant un estil propi. Sau el 1991 era el descobriment del moment, perquè acabaven de treure la seva cançó Boig per tu. Va mantenir el seu èxit fins al 1999 quan el grup es va dissoldre per la mort del seu membre i fundador Carles Sabater.