Era l'any 1994 i Pearl Jam publicaven el seu disc Vitalogy, molt probablement la millor referència en el seu catàleg fonogràfic. En una època en què el disc compacte, el CD, imperava a les prestatgeries de les botigues de discs, els de Seattle, banda referencial del grunge, eren els grans defensors del vinil, un format que semblava condemnat a mort. Símbol del seu amor pels plàstics negres a 33 revolucions per minut, Eddie Vedder i companyia no només van publicar el seu tercer llarg, aquest Vitalogyen vinil, sinó que van incloure en el seu repertori tota una oda al suport com era l'adrenalítica 'Spin the Black Circle'.

2021 ha estat l'any que més discos s'han venut en format vinil des de 1981

Gairebé tres dècades després, el vinil no només ha sobreviscut (ara és el CD el que agonitza) sinó que aquest 2021 ha estat l'any que més discos s'han venut en aquest format des de 1981. Així ho assegura una informe publicat aquests dies per la Indústria Fonogràfica Britànica (BPI). Segons aquest estudi, en els últims 12 mesos s'han venut al Regne Unit més de cinc milions de discos de vinil, una xifra que no s'assolia des de 1981. Furor pel plàstic negre que es pot extrapolar a la resta del món. A casa nostra, sense anar molt lluny, són ja molts els segells discogràfics i els grups independents que publiquen les seves noves referències exclusivament en formats vinil i digital.

Retorn al futur

La Indústria Fonogràfica Britànica (BPI), fent servir dades de l'Official Charts Company, acaba de publicar un estudi en què revela que aquest 2021 s'han venut més de cinc milions de discos en format vinil, xifra, la més alta al Regne Unit des del 1981, que representa un 8% més respecte al 2020. De fet, les vendes de vinil (i ens darrers anys de cassets) no han parat de créixer des del 2007,  De fet, el 23% dels àlbums venuts durant aquest any corresponen a vinils. 

El 2021 s'han venut un 8% més de discos de vinil respecte al 2020

Pel que fa a títols concrets, el disc de vinil més venut aquest 2021 al Regne Unit ha estat Voyage, l'àlbum de retorn de la icònica banda sueca de pop ABBA. Rere seu, 30 d'Adele i Seventeen Going Under de Sam Fender. Si parlem de cassets, el que més còpies ha despatxat aquest 2021 ha estat Sour d'Olivia Rodrigo. Un podi que completen We're All Alone In This Together de Dave i Music of the Spheres de Coldplay.

abba voyage
Voyage, el disc de retorn d'ABBA, ha estat el vinil més venut del 2021

El moment dels fans de la música

Geoff Taylor, director executiu de BPI, així com dels Brit Awards i el Mercury Prize, ha declarat al respecte d'aquest fenomen que "és un gran moment per ser fan de la música, amb una oferta més àmplia que mai i amb una gran relació preu-qualitat".

Els fans poden comprar i col·leccionar la música que més els agrada en vinil, CD i fins i tot casset

Per a Taylor, "gràcies a la inversió dels segells discogràfics en música i talents nous, els fans poden comprar i col·leccionar la música que més els agrada en vinil, CD i fins i tot casset; mentre que també gaudeixen de l'accés a més de 70 milions de cançons a què poden arribar instantàniament quan vulguin i reproduir la quantitat de vegades que vulguin a través de les diferents plataformes d'streaming”. Definitivament, i per alegria dels membres de Pearl Jam, el disc de vinil no ha parat de girar.