El Primavera Sound 2022 és la 20a edició d'un festival que ja és tota una icona de la ciutat i de la música underground, indie, rock i electrònica: porta dues dècades posant la banda sonora a més d'una generació, omplint Barcelona de festa alternativa i portant els millors grups del panorama nacional i internacional a un escenari que s'ha anat reinventant a cada pas. Aquest any se celebra durant dos caps de setmana —del 2 al 12 de juny— i amb un desplegament que ja compta més de 500 actuacions. Però el Primavera Sound no sempre ha sigut així: va començar com un projecte molt menys ambiciós quan el 2001 se'n va celebrar la seva primera edició, i ha anat evolucionant en paral·lel a un públic que cada cop s'ha enamorat més d'una programació curosa i detallada i d'un ambient extremadament festiu. Sabies que el primer any només hi havia 20 grups en cartell? T'expliquem aquesta i altres curiositats del gran sarau que inaugura la temporada de festivals d'estiu a casa nostra. 

🌼 Primavera Sound 2022: tot el que has de saber del festival

1
Només un dia de música
20 anys del Primavera Sound: 5 curiositats del festival més gran de Barcelona

La primera edició del Primavera Sound va tancar amb una assistència d'unes 8.000 persones. L’any 2001, l’esdeveniment només durava un dia, l’entrada valia 4.500 pessetes (uns 27 euros) i només hi havia una vintena de grups programats al cartell, com Armand Van Helden, Yasuharu Konishi, Los Planetas, Unkle, Carl Cragig, Dj Godfather o Sr. Chinarro, qui va convertir-se en el primer artista en actuar en tota la història del festival. No obstant, aquestes xifres estan molt allunyades del que es viurà a Barcelona enguany durant 11 dies, amb preus que van des dels 110 euros per dia fins els 850 euros els dos caps de setmana amb entrada VIP i amb més de 400 artistes convidats que protagonitzaran més de 500 actuacions en diferents espais de la ciutat. A més, el Primavera Sound també ha conquerit ciutats d'arreu del món: Oporto, Los Ángeles, Santiago de Xile, Buenos Aires, São Paulo i, l'any vinent, s'estrenarà també a Madrid.

2
Del Poble Espanyol al Fòrum
20 anys del Primavera Sound: 5 curiositats del festival més gran de Barcelona

Les primeres edicions del Primavera Sound no se celebraven al Fòrum, com molta gent encara pensa, sinó al Poble Espanyol. Va ser l'any 2005 que es va decidir canviar d'ubicació el festival davant l'enorme demanda d'assistents, marcant un gran punt d'inflexió en la història del festival que va permetre augmentar l'oferta d'artistes. Una decisió, però, que no va agradar a tothom, ja que molts es queixaven de la pujada dels preus, la massificació o les grans caminades entre escenaris, una recriminació que alguns encara mantenen.

3
Tot el cartell s'anuncia de cop
20 anys del Primavera Sound: 5 curiositats del festival més gran de Barcelona

Ja tenim per costum que cap al febrer els festivals comencin a anunciar els seus caps de cartell i van ampliant paulatinament la programació a mesura que passen els mesos i s'apropa la data. Una estratègia per fer boca que el Primavera Sound va renunciar continuar reproduint l'any 2013. I així els seus organitzadors van marcar una diferència amb altres festivals: anunciar el cartell complet una sola vegada en comptes d'anar deixant anar noms d'artistes cada cert temps.

4
Artistes d'or (però amb bretxa de gènere)
20 anys del Primavera Sound: 5 curiositats del festival més gran de Barcelona

Sens dubte, el millor reclam que té el Primavera Sound és la seva programació, un cartell en què aposta per figures emergents però també —i sobretot— per artistes plenament consolidats: pels seus escenaris hi han passat un munt d'artistes nacionals i internacionals reconeguts arreu del món. Radiohead, Van Morrison, Pixies, Kendrick Lamar, Bon Iver, Björk, Blur, New Order Neil Young, Pet Shop Boys, Rosalía, Primal Scream, Franz Ferdinand, Lorde o The Cure hi han signat actuacions estel·lars. No obstant, l'evident bretxa de gènere del còmput general d'edicions ha fet que, en les últimes edicions, el cartell busqui molt més la paritat.

👥 Els 10 artistes que no et pots perdre aquest Primavera Sound 2022

5
Rècord d'assistència
20 anys del Primavera Sound: 5 curiositats del festival més gran de Barcelona

L'edició de l'any 2019, l'última que es va poder celebrar abans de l'arribada de la pandèmia, va tancar les seves portes complint un nou rècord d'assistència: concretament, van ser més 220.000 persones les que van gaudir, en algun moment, de la programació del Primavera Sound —5.000 assistents més que l'edició anterior, la del 2018—. Aquell any, i durant 3 dies, hi va haver 295 actuacions de diferents grups amb una gran diversitat estilística, com Tame Impala, Cardi B, Rosalía, Suede, Janelle Monáe, Modeselektor, J Balvin, Solange, Richie Hawtin o Joy Orbison.