Els vinyetistes han figurat entre les primeres víctimes de la situació política: han estat pressionats, amenaçats, acomiadats... Potser per això també han estat ràpids en mobilitzar-se contra la repressió. De cara a aquest Sant Jordi l'editorial Efadós ha tret un llibre excepcional: 155 dibuixos contra el 155, una obra col·lectiva per denunciar la retallada de drets i llibertats. Els beneficis de la venda d'aquest llibre aniran destinats a la caixa de solidaritat d'Òmnium i de l'ANC. L'èxit d'aquest llibre ha estat tan gran que s'han exhaurit els exemplars i l'editorial l'està reeditant a tota pressa.

Kap.

De la convocatòria a la censura

Els dibuixos agrupats en aquest tom analitzen les diverses etapes del procés, i van des de la preparació de la consulta fins a la repressió contra els intel·lectuals que es viu en l'actualitat, tot passant per l'aplicació del 155, la jornada del referèndum, els processos judicials, l'empresonament dels líders, la connivència entre poder legislatiu i poder judicial, l'exili, el sorgiment dels tabarnians...

Ricardo Peregrina.

Els responsables

A aquesta iniciativa s'hi han sumat més de 40 dibuixants que consideren preocupant la situació del país. Són els següents: Ant, Atxe, Carlos Azagra, by Balasch, Toni Batllori, Leonard Beard, Jordi Canyissà, Jordi Duró, Elchicotriste, Ermengol, Escoda, Faro, Fer, Ferran Martín, Miquel Ferreres, Galdric, Alex Gallego, Gras, Pepe Farruqo, Ja, Jan, Jap, Javirroyo, Joma, JRMora, Kap, L’Avi, El Listo, Eneko, Lluïsot, Alfons López, Malagón, Oriol Malet, Manel Fontdevila, Maribel Carod, Matias Tolsà, Napi, Ortifus, Ricardo Peregrina, Carles Ponsi, David Pugliese, Lluís Puigvert, Raquel GU, Romeu, Tasio, Tàssies i Tres. Alguns d'ells ja han patit la repressió en les seves pròpies carns: Ferreres va ser acomiadat d'El PeriódicoLa Vanguardia va prescindir de Joma i el 20 minutos va treure Eneko. En els tres casos es van relacionar els seus acomiadaments amb el fet que els seus dibuixos no estaven d'acord amb la línia editorial dels seus diaris.

Lluïsot.

Kap adverteix

L'epíleg del llibre és signat per Jaume Capdevila, "Kap", president de Dibuixants Sense Fronteres i un dels impulsors de l'obra col·lectiva. Kap qualifica la situació de preocupant per la retallada de drets fonamentals, per l'arbitrarietat de les actuacions judicials i policials i pel paper tèrbol dels mitjans de comunicació. El dibuixant constata "una malaltissa obsessió contra l'humor", amb acomiadaments, citacions judicials, censura de vinyetes als mitjans... I denuncia una regressió en intentar discutir els límits de l'humor. Kap sentencia: "la tolerància amb l'humor acostuma a ser el millor termòmetre de la democràcia".

Jordi Canyissà.

Joan Queralt amb els ninotaires

La introducció del volum no la fa cap ninotaire, sinó Joan Queralt, el catedràtic de Dret Penal i col·laborador d'El Nacional, qui es  proclama "ninotaireaddicte". Queralt reclama la qualitat de la tasca dels vinyetistes, sovint molt poc valorada i reivindica que ara més que mai cal tenir sentit de l'humor. El catedràtic de dret elogia el sentit de l'humor i la capacitat d'anàlisi polític dels ninotaires, però també la militància política i social dels més de 40 col·laboradors del volum. I conclou que, malgrat tot, "no sé si els nostres generosos donants del seu talent superarien la historieta de convocar eleccions a la brava, sense cap mena de cobertura legal, animar els que acaben d'expulsar a presentar-s'hi i que aquests guanyin i que l'amo de la llei els exigeixi que governi un que agradi als que són pràcticament microscòpics".

Manel Fontdevila.

Incondicionalment, amb la llibertat

Aquest no és un llibre en defensa de cap posició política concreta. Els il·lustradors involucrats en la iniciativa parteixen de posicionaments prou diversos, tal com es dedueix de les seves vinyetes. Amb lucidesa, no estalvien crítiques a ningú, tampoc als sobiranistes. Els humoristes no signen xecs en blanc i reserven l'humor fins i tot per als seus polítics favorits. Però estan, indubtablement, del costat de les llibertats i enfront de la repressió.

Toni Batllori.

La riallada pendent

155 dibuixos contra el 155 és un llibre pensat per a un moment difícil com aquest. Els ninotaires posen al descobert la repressió amb una ironia punyent i no perdonen ningú. En aquests temps que la rialla és més necessària que mai, aquesta obra ens ofereix 155 motius per riure. Però, a més a més, ens ofereix 155 arguments per pensar. Un regal immillorable.

 

Imatge de portada: Dibuix de Tàssies.