14 galeries catalanes participaran a ARCOmadrid 2018, una fira organitzada per IFEMA i que se celebrarà del 21 al 25 de febrer. Les que participaran al programa general són ADN Galería, Angels Barcelona, Carles Taché, Estrany-De la Mota, etHALL, Marc Domènech, Miguel Marcos, Poligrafa obra gràfica, Projectesd, Rociosantacruz i Senda. Joan Prats, Mayoral i Ana Mas Projects formaran part de la nova secció de Futuro. També estaran presents a la fira Nogueras Blachard i Marlborough Gallery, amb seu a Madrid i Barcelona. Una de les novetats d'enguany és el programa 'El futuro no es lo que va a pasar, sino lo que vamos a hacer' centrat en el concepte del futur i està comissariada per la catalana Rosa Lleó, junt amb Chus Martínez i Elise Lammer, amb obres d'artistes catalans que van tractar el tema en el passat com Salvador Dalí, Eva Fàbregas i Regina Giménez.

Així mateix, obres d'artistes catalanes o residents a Catalunya estaran presents a ARCOmadrid on destaquen les peces d'Antoni Tàpies, Josep Grau-Garriga i Moisès Villèlia i de joves artistes com Nuria Güell, Pep Vidal i David Bestué i altres de gràcies importància en l'evolució de la creació catalana com Antoni Muntadas, Jaume Plensa, Joan Fontcuberta, Jordi Colomer o Ignasi Aballí.

L'escena catalana també estarà present en l'espai de debat Foto y los Encuentros Professionales amb el director del MACBA, Ferran Barenblit, o el directora de la Fundació Joan Miró, Marko Daniel. Per altra banda, ArtsLibris tornarà a participar per tercer any a ARCOmadrid per a difondre l'edició contemporània de llibres d'artista.

El director d'ARCOmadrid, Jorge Urroz, ha assenyalat que la fira premia "la qualitat i no tant el període cronològic de les galeries representades" i ha destacat una nova secció en l'edició d'enguany, que estarà dedicada al futur i comptarà tres galeries catalanes representades. Segons ha explicat, l'anàlisi del futur no és des d'un punt de vista "hipertecnològic" sinó com un futur entès com a "responsabilitat" i "sostenibilitat". En aquest sentit, ha adoptat la cita de Borges "El futur no és el que passarà sinó el que estem fent". La comissària catalana Rosa Lleó i Chus Martínez, resident a Suïssa, han fet una selecció de 19 artistes relacionades amb aquesta temàtica.

Per això, una altra novetat és que a ARCOmadrid no tindrà cap país convidat, sinó que ara s'apostarà per una temàtica. "El tema del nacionalisme en l'art cada vegada és més difús. Els artistes se senten d'on estan treballant", ha indicat Urroz. D'altra banda, també ha subratllat la presència de Catalunya a la mostra i ha dit que és el segon territori més representat després de la Comunitat de Madrid, no només en la fira sinó en les activitats complementàries, com els programes, xerrades i projectes especials relacionats amb l'esdeveniment. 

El director de la fira d'art tampoc ha passat per alt les reivindicacions del sector, com són una reducció de l'IVA o l'aprovació d'una Llei del mecenatge, i ha explicat que un dels objectius que s'ha marcat és "fomentar el col·leccionisme perquè no només es paguin obres de 5 milions d'euros". Per això, espera que els visitants s'animin a comprar obres d'artistes joves i ha comentat que s'etiquetaran amb el preu les peces que estiguin per sota els 5.000 euros perquè els interessats les adquireixin "sense haver de ser un milionari per ser col·leccionista"