La percepció global que era l'hora d'agafar beneficis abans que la Reserva Federal comuniqués la seva decisió sobre els tipus d'interès i, sobretot, que la seva presidenta, Janet Yellen, parlés en roda de premsa, ha fet encongir-se l'Ibex com ja va anunciar en l'obertura.

El punt en què s'han centrat els mercats en les hores prèvies ha estat el desbrossar les claus de la futura actitud de la Fed un cop Donald Trump s'allotgi a la Casa Blanca i adopti mesures d'estímul per a l'economia, que poden no encaixar amb els esquemes de Janet Yellen i el seu consell.

Wall Street ha obert sense rumb mentre el petroli Texas retrocedia un 1,42%, fins a 52,43 dòlars, després de previsions d'una caiguda de la demanda global en un futur pròxim. La producció industrial americana es va contreure un 0,4% al novembre mentre les vendes minoristes avançaven un 0,1% el mateix mes. La Fed d'Atlanta ha rebaixat la previsió de creixement de l'economia el quart trimestre fins al 2,4%, davant el 2,6% previ.

El contrari s'ha produït amb el Banc d'Espanya, que ha situat el creixement de l'economia espanyola en el 3,2% gràcies al dinamisme de l'ocupació. I ha advertit també l'autoritat monetària: "la represa del procés de consolidació pressupostària resulta prioritària per reduir les vulnerabilitats de l'economia espanyola". Es referia als impostos i a les mesures d'austeritat adoptades, que per a alguns frenaran el creixement.

En aquest sentit, l'Eurozona ha suspès el programa d'alleujament del deute a Grècia després de decidir Atenes pagues de beneficis a pensionistes.

A l'Ibex, Inditex ha patit el càstig habitual que rep en borsa després de presentar uns elevats beneficis, en aquest cas de dos dígits. Demà serà un dia per conèixer la seva autèntica valoració, igual com el del conjunt dels mercats davant del nou marc de política monetària.