No només les persones tenen pressentiments, també els mercats: li diuen momentum, que ve a significar correccions sobre les previsions racionals sobre el curt termini. Gràcies a aquest momentum, quasi operístic, l'Ibex ha saltat d'escala, dels 8.400 punts sobre els quals girava divendres, fins als 8.500 de fa uns minuts. Caixabank està jugant el seu paper en aquest trànsit.

I és que el banc de Fainé ha trenat un acord sobre el BPI portuguès en aconseguir que la molt poderosa Isabel dos Santos cedeixi la seva posició en l'entitat lusitana a canvi d'aconseguir el control total al banc del seu país, l'angolès BFA. D'aquesta manera, Caixabank ha liderat les pujades d'una banca espanyola desitjosa de bones notícies, a les quals s'hi han sumat el Popular, que ha celebrat junta d'accionistes, el Santander i el BBVA.

També ha jugat en banca l'acord de la creació d'un fons a Itàlia que absorbeixi crèdits dubtosos, una cosa que almenys en la seva gènesi era coneguda la setmana passada. Però ja se sap que a Roma, amb tant palau, les coses van a poc a poc.

Els inversors també han cotitzat l'alça del petroli encara que han arribat notícies de productors que no estan disposats a reduir el bombatge de cru. Però avui ha estat un dia d'hipòtesi per excel·lència, sobretot en convocar la Reserva Federal una reunió d'urgència. 

Demà arriben previsions de l'FMI, que fa dies va indicar que ens trobem en estat d'alerta, encara que aquí ens trobem en estat d'esperança. Deu ser pel futbol. Si és així, el mercat no està equivocat.