La Reserva Federal (Fed) va reorientar la seva política monetària quan va acceptar que l'última caiguda de la inflació dels EUA podria no ser un fenomen temporal, sinó alguna cosa que pot comportar preocupacions més profundes.

Durant la reunió d’aquest dimecres, ha posposat qualsevol pujada de tipus d’interès com a mínim fins al desembre i ha anunciat un avançament de la reducció de la cartera de deute públic en el seu balanç que s’enfila fins als 4,5 billons de dòlars. El començament serà “relativament aviat”, segurament al setembre, i es farà abans que la pujada de tipus, tot i que es preveia a l'inrevés.

L’expansió de la quantitat de diners ha tingut un efecte positiu a Wall Street, però molt menys per a l’economia

Aquesta decisió suposa per part de la Fed el reconeixement que la seva línia d’actuació, basada a estimular l’economia, hi ha tingut un impacte més petit que no s’esperava.

Ni la productivitat ni les inversions creixen als EUA als ritmes desitjats, com ha reconegut la presidenta de la Reserva Federal, Janet Yellen, i altres membres del consell del banc central.

L’expansió de la quantitat de diners ha tingut un efecte positiu a Wall Street, però molt menys per a l’economia. A què es deu això? A la mateixa norma que s’aplica quan creix la inflació. Si el conjunt dels preus puja, els inversors no saben on invertir perquè el mercat envia senyals equivocats. Pot pujar el preu d’un bé innecessari tant com el d’un de més qualitat. És a dir, la inflació alta frena la inversió. Doncs bé, quan s’injecta diner massiu, com han estat fent la Fed i el BCE, que ha augmentat fins gairebé els 4 bilions d’euros el seu balanç, per estimular l’economia, l’efecte és el mateix: ha trencat el sistema de preus, que indica les preferències primordials dels consumidors. L'abundància de liquiditat afavoreix la pujada de les accions a la borsa, però no la dels productes i serveis. D’aquesta forma, una inflació baixa (l'1,4% als EUA i el 1,3% a Europa), tot i els múltiples estímuls i ajuts monetaris, frena la inversió. I el fre de la inversió impedeix l’augment dels salaris, que al seu torn rebaixen la inflació. La inflació és simplement la mesura dels salaris. Si aquests no pugen, l’IPC es queda penjat.

Reduir el deute és el començament de l’avenç de la inversió

Així doncs, cal fer marxa enrere, assenyala la Fed, i començar a reduir el deute acumulat als balanços dels bancs centrals. Reduir el deute és el començament de l’avenç de la inversió. Es poden aplicar programes transitoris per evitar una depressió, però després una continuïtat excessiva pot ser perillosa. Tal com li pot passar a la mateixa Janet Yellen pel que fa al seu càrrec.