L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha aixecat una preocupant revelació sobre la cervesa amb llimona, exposant que el seu contingut real d'aquesta fruita és mínim en comparació amb les expectatives. En un comunicat, l'organització detalla com les principals marques d'aquesta beguda, comercialitzades en bars i supermercats, s'enfronten a la falta o al baix nivell de llimona mitjançant l'addició de sucres que augmenten l'aportació calòrica.
La OCU ha realitzat un estudi de mercat de les cerveses amb llimona en llauna i han tret dues conclusions principals. La primera és que aquestes llaunes amb prou feines contenen llimona, al seu lloc els fabricants utilitzen un refresc ensucrat i aromatitzat. La segona conclusió de l'organització és que els termes Shandy i Radler s'utilitzen per realitzar productes diferents.
Les Shandys són cerveses que amb prou feines tenen alcohol, un volum inferior a l'1%. No s'utilitza suc de llimona per elaborar aquestes llaunes, al seu lloc s'utilitzen aromes. Les Radler tenen entre el 2 i el 3,2% volum d'alcohol, la meitat del que solen tenir les cerveses tradicionals. En aquest cas la quantitat de suc de llimona varia depenent del fabricant.
La cervesa de llimona es troba en auge i cada dia es beuen més
Hi ha radler elaborades amb aromes, sense sucs, com passa amb la Radler Perlenbacher, de Lidl. D'altres tenen una petita quantitat de suc que varia en qüestió de la marca. La Damm Lemon conté un 0,4% en contrast amb les Radler Ambar i Radler Saerbrau, de venda a Carrefour, que assoleixen el 5% de suc de llimona. Quant a la cervesa 0,0% amb llimona no solen superar el 4% de suc.
Es tendeix a pensar que la cervesa amb llimona és més saludable, però la OCU afirma que no sempre és així. La cervesa tradicional té més alcohol, però les fabricades amb llimona estan elaborades amb refrescos ensucrats. Això es tradueix que les Radler tinguin un 12% de mitjana més de calories que les clàssiques. Les Shandy, al contrari, no només tenen menys alcohol sinó que tenen fins i tot un 15% menys de calories. Les 0,0% també tenen menys càrrega calòrica que les cerveses amb alcohol, fins i tot un 32% menys, el que la fa l'opció més saludable.
La cervesa de llimona no és tan saludable
La OCU ha marcat com a punts favorables de la cervesa amb llimona que siguin més lleugeres i refrescants, la qual cosa les fa ideals per a l'estiu, i el seu menor contingut d'alcohol. Els punts negatius són l'elevada presència d'additius, alguns de no recomanats per l'organització, els sucres afegits i l'escassa presència del suc de llimona.
La producció de cervesa de llimona es troba en auge, d'acord amb la OCU. Cada vegada hi ha més marques que treuen la seva pròpia versió amb llimona, conegudes popularment com a Shandys o Radler. Abans que els fabricants produïssin aquestes begudes, ja era comú als bars demanar-se un 'clara', en algunes zones conegudes també com a 'pika', 'lleixiu' o 'xampú', i que et servissin una cervesa amb refresc de llimona o gasosa.
Molta gent la consumeix perquè considera que són més saludables que la cervesa normal i sobre això també s'ha pronunciat la OCU. En tenir menys alcohol, són menys perjudicials, però en estar elaborades amb refrescos ensucrats són més calòriques.