L'alerta alimentària que va començar a finals de juny arreu de la Unió Europea continua i ara afecta fins a 46 varietats de gelats de Nestlé. Treballadors de diverses cadenes de distribució haurien facilitat a Facua un llistat de gelats que la multinacional suïssa està retirant de les seves prestatgeries després de diferents avisos del seu fabricant, Froneri, per la presència de l'òxid d'etilè, cancerigen, en l'additiu estabilitzant E410. Aquest també es coneix com a goma de garrofí o de garrofa. 

De moment, tot i que des de l'organització han demanat a Nestlé i Froneri que siguin transparents i que publiquin una llista amb els productes afectats, des de les empreses encara no s'han pronunciat, segons ha explicat Facua en un comunicat. És important tenir en compte que tots els gelats contaminats es troben a la venda a l'Estat i pertanyen a diferents marques com Nestlé, Milka, Toblerone, Nuii, Oreo, Princesa, La Lechera i Smarties.

Quins gelats estan afectats? 

De tota manera, aquesta llista podria estar incompleta, ja que forma part d'alertes de retirada a escala interna per les cadenes Carrefour, Dia i Covirán. Entre els gelats afectats hi ha els cons de xocolata grans de Milka, els Minibom ametllats sense sucres afegits de Nesté, els cons d'Oreo, els Maxibons triple xocolata de Nestlé o els sandvitxos gelats de nata també de Nestlé. Podeu consultar la llista completa de gelats afectats així com els seus lots a continuació:

Ara mateix, l'empresa fabricant, Froneri, s'ha limitat a incloure a la seva pàgina web un avís on insta els consumidors a teclejar els primers 6 dígits del lot que hagin comprat per comprovar si pot estar contaminat. D'aquesta manera, si ja han llençat l'envàs, és impossible que ho contrastin. Per això, Facua també exigeix al Ministeri de Consum, encapçalat per Alberto Garzón, que publiqui una llista amb els productes afectats. En aquest sentit, ha lamentat que l'única passa que hagi fet l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (Aesan) per protegir la seguretat dels ciutadans hagi estat penjar un avís a la seva pàgina web.

Mars ja va retirar gelats 

A finals de juny es va conèixer que l'empresa Mars, també de gelats, va haver de retirar lots de productes perquè estaven contaminats també amb òxid d'etilè. Aquests es corresponien a postres de M&M'sSnickers Twix, tots comercialitzats per Frigo. En aquest sentit, Facua ha recordat que aquesta empresa va ser transparent publicant la llista dels gelats. 

Segons ha indicat l'Aesan, l'òxid d'etilè és una "substància activa en productes fitosanitaris que no està aprovada a la UE ni, per tant, a Espanya. Es tracta d'una substància classificada com mutagènica, carcinogènica i tòxica per a la reproducció". Per això, Facua ha recomanat als consumidors que tinguin un dels productes afectats que no els consumeixin i els tornin als establiments on els van comprar perquè els retornin els diners.