El president de Xile, Sebastián Piñera, ha presentat una autodenúncia davant la Secretaria Regional de Salut de Valparaíso, després d'infringir la norma de sanitària i passejar-se per una platja sense mascareta. Un mal exemple per un país que ja supera els 560.000 positius i 15.600 morts. El seu govern l'excusa: "Atès que no hi havia funcionaris de la Seremi (Secretaria Regional Ministerial) de Salut fiscalitzant en aquest lloc, el president Sebastián Piñera ha decidit autodenunciar-se amb l'objectiu que es porti a terme el procediment administratiu de control sanitari que correspongui".

L'excusen perquè "estava sol"

En l'escrit, s'explica que el mandatari es trobava a la platja de Cachagua, a 164 quilòmetres de la capital, Santiago, el dissabte 5 de desembre, on va ser fotografiat al costat de persones que el van reconèixer. El portaveu del govern xilè, Jaime Bellolio, va reconèixer que es tracta "d'una falta administrativa sense perjudici que no estaven fiscalitzant aquí mateix per part de la Seremi". I el justifiquen: "És obvi que ell mateix va dir que havia anat a caminar i la immensa part d'aquesta caminada per la platja havia estat completament sol".

I afegeix: "Quan ja estava acabant se li van apropar un parell de persones i ell reconeix que va ser un error, que s'havia d'haver posat una mascareta i assumeix l'error". A més, subratllen que moltes persones, en paral·lel també s'ho estaven saltant: "És important tornar a recalcar les mesures que nosaltres hem anat impulsant com a Govern, perquè aquest mateix dia, allà a la platja, la major part de les persones estava sense mascareta". Piñera podria enfrontar-se a una multa de fins a 2.5 milions de pesos xilens (prop de 3.350 dòlars) segons el Codi Sanitari del país.