Els catalans tenen l'Enxaneta. Els bascos, l'Urdaneta. El País Basc també té el seu propi satèl·lit espacial, desenvolupat per la tecnològica Satlantis. El seu llançament ja està preparat: serà a les 20.35 hores d'aquest dimecres i es podrà seguir per Youtube. Des del centre d'activitats espacials del Cap Canaveral, volarà amb altres petits satèl·lits a bord d'un coet de SpaceX (del multimilionari Elon Musk). 

És el primer satèl·lit basc, desenvolupat per l'esmentada empresa amb la col·laboració de socis estratègics internacionals. Compta amb un telescopi binocular que proporciona imatges d'una alta resolució. Les imatges d'alta resolució proporcionades per aquest satèl·lit de solució completa per a l'observació de la Terra s'utilitzaran per a aplicacions agrícoles i ambientals.

TUIT Satlantis primer satélite vasco
El primer satèl·lit basc, preparat per anar a l'espai / @satlantis_

Respecte del seu nom, Urdaneta fa referència al militar, cosmògraf, mariner, explorador i religiós agustí basc Andrés de Urdaneta y Cerain (Ordizia, 1508 - Ciutat de Mèxic, 1568). Va aconseguir fama universal per descobrir i documentar la ruta a través de l'oceà Pacífic, des de Filipines fins a Acapulco, coneguda com a Ruta de Urdaneta.