Què tenen a veure un formatge suís amb la resposta a la pandèmia? Aparentment res, però a la pràctica es poden establir punts en comú. Com es pot veure a la imatge que comparteix el viròleg Xavier Abad, el primer tall de formatge que hi ha contra el coronavirus i que ajuda a prevenir la transmissió és la de la distància física i quedar-se a casa si s'està malalt.
Posteriorment, hi ha el fet de portar mascareta, rentar-se les mans i tapar-se la boca i el nas amb el colze si es tus o s'esternuda. També evitar tocar-se la cara i limitar el temps d'estada en llocs molt concorreguts. Aquestes mesures formen part de la responsabilitat individual de cada u.
Però també hi ha les mesures de responsabilitat col·lectiva. En sisè lloc hi ha el diagnòstic ràpid i seguiment de contactes, ventilació exterior i filtració d'aire. També cal seguir consignes oficials i mesures de suport financer. Finalment, quarantena i aïllament domiciliari. En l'últim tall, s'hi troba la vacunació.
Tot plegat per posar de manifest, una vegada més, que cap mesura per si sola és perfecta per a prevenir la transmissió.