Mentre el Palau Sant Jordi de Barcelona s'omplia de gom a gom en el concert de solidaritat amb els refugiats, Casa Nostra, Casa Vostra, Madrid també es mobilitzava, però no pels refugiats sinó per mostrar la seva estima per Isabel Pantoja. La tonadillera també va aconseguir el ple; no eren les 15.000 persones de Barcelona, però sí que va aconseguir reunir 10.200 seguidors al WiZink Center. Si les entrades de Barcelona oscil·laven entre els 15 i els 60 euros, les de Madrid valien molt més: les més econòmiques pujaven a 33,50 € i les més cares, a 93,50 €. Si a Barcelona hi van participar prop d'un centenar d'artistes, Pantoja estava rodejada de 105 persones: 80 músics i 25 membres del cor. El públic del WiZink Center, si hem de fer cas de la premsa madrilenya, estava tan entregat o més que el de Barcelona. Sembla que va ser el deliri i que fins i tot es va sentir algun "Viva la madre que te parió" de rigor.

Mentre les interpretacions corals del "Mediterráneo" de Serrat i del "Qualsevol nit pot sortir el sol" de Sisa van ser el clímax barceloní, el moment estelar del concert de Madrid va ser quan la popular estrella va cantar "Hoy quiero confesarme", un tema en què afirma: "Por si hay una pregunta en el aire / Por si hay alguna duda sobre mí / Hoy quiero confesarme (...) Hoy quiero confesar / Que estoy enamorada / Por matar los rumores de aquella esquina". Sembla ser que el públic madrileny, com a bon confessor, li va concedir l'absolució.

Era el primer concert de masses de Pantoja després de sortir de la presó i es presentava com la "restitució" del "bon nom" de l'artista a la capital d'Espanya. I sembla que va aconseguir els seus objectius. El Español ho deixava ben clar en el seu titular: "Así fue el primer concierto de una 'indultada' Isabel Pantoja"; a més a més, definia l'espectacle com a "apoteósico" i assegurava que "La tonadillera ha sido indultada por sus fans y ha resurgido de sus cenizas cual Ave Fénix". La Razón obria el seu article aclarint que "Madrid restituye a Isabel Pantoja a los altares en su vuelta a los escenarios". I El Mundo reconeixia que torna "por la puerta grande". I mentre Madrid es rendia a "la Reina de la Copla", els assistents al concert de Barcelona reclamaven al govern que articulés política d'acollida als refugiats.

Però seria massa fàcil treure conclusions geogràfiques de la coincidència d'esdeveniments: el dissabte que ve serà Isabel Pantoja la que ocuparà l'escenari del Palau Sant Jordi. I és ben probable que ompli: segons la pàgina web del concert, tan sols queda per vendre un 6 % de les entrades. I els preus són notablement més cars que els del concert Casa Nostra, Casa Vostra a favor dels refugiats: les entrades que queden a la venda oscil·len entre els 50 i els 350 €. I això ens obliga a plantejar-nos un altre tipus de qüestions, especialment les relatives a les prioritats musicals i socials del públic.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat