La tensió entre els governs d'Espanya i Bèlgica per les declaracions del primer ministre, Charles Michel, en suport a Catalunya, està provocant grinyols que ressonen per tota Europa. La fredor entre els dos països, atiada per la filtració dels mails del Ministeri d'Exteriors espanyol pressionant l'ambaixador de Bèlgica, s'ha fet palès amb la imatge de Charles Michel i Mariano Rajoy, asseguts un al costat de l'altre a la cimera europea sense gairebé mirar-se a la cara. Aquest, però, no és el primer cop que les relacions hispanobelgues viuen una pujada de temperatura.

Bèlgica va constatar amb perplexitat el mes de maig passat com el viatge oficial que tenia programat el ministre president de Flandes, Geert Bourgeois, al Marroc conjuntament amb el Govern català i el seu president, Carles Puigdemont, saltava pels aires arran de les pressions de la diplomàcia espanyola. Deu dies abans de començar el viatge, que tenia un caràcter eminentment econòmic, el Marroc va anunciar que cap dels responsables polítics del seu govern els rebria, la qual cosa va obligar a suspendre tota el programa previst. 

La notícia no va passar desapercebuda a l'executiu belga, atès que el primer ministre Michel, líder dels liberals valons, governa en coalició amb el partit independentista flamenc, N-VA, que de fet és la formació que va aconseguir més escons en els darrers comicis, i a la qual pertany el ministre-president de Flandes.

Tot plegat succeïa poques setmanes després que es formalitzés la substitució de l'ambaixador espanyol a Bèlgica Ignacio Jesús Matellanes, que ocupava la legació des del 2012, i que va ser fulminat del càrrec per “absentisme” a la feina i per abús d’autoritat a través de la “por, amenaça i enfrontament” amb el personal al seu càrrec. La inactivitat de l’ambaixador era tan clamorosa que un informe del Ministeri va revelar que no només no feia res, sinó que havia trencat tots els ponts amb el govern belga fins al punt que ni tan sols per la recepció del 12 d’octubre cap representant de l’executiu trepitjava l’ambaixada.

Matellanes va ser expulsat del càrrec a la legació a començaments de l'abril del 2016, però la nova ambaixadora no va ser nomenada fins deu mesos més tard, a començaments del 2017. Un retard que tampoc va passar per alt.