Aquesta setmana hauria complit 106 anys la comunista catalana Neus Català, que va sobreviure als camps de concentració nazis. Per recordar la seva figura, l'Ajuntament de Badalona ha posat el seu nom en un carrer de la ciutat. Però el fet simbòlic va més enllà.

El nom de Català no ocuparà un lloc qualsevol, sinó que substitueix el general Weyler, que fou un militar espanyol inventor dels camps de concentració. Segons ha informat l'exregidor Jose Téllez (Guanyem), "la moció per llevar el nom del sanguinari militar espanyol i dedicar-li a la memòria antifeixista de Neus Català es va aprovar amb els vots a favor de tots els grups i els únics vots en contra del PP".

TUIT Neus Català General Weyler Badalona JoseTellezBDN

Canvien el nom del carrer del general Weyler pel de Neus Català, a Badalona / @JoseTellezBDN

Mallorquí d'origen, Valerià Weyler va ser nomenat capità general de Cuba el febrer de 1896, dos anys abans que l'illa assolís la seva independència. Allà va ordenar el tancament forçós de la població rural de l'occident cubà en camps de reconcentració, fet conegut en la història com la Reconcentració de Weyler.

Fonts historiogràfiques estimen que més de 300.000 persones va morir en els camps de concentració creats pel general, que van durar un any. El 1898 va ser retirat de Cuba després de l'assassinat d'Antonio Cánovas del Castillo.