Com no podia ser de cap altra forma, els orígens de la Denominació d'Origen (DO) Tarragona es remunten a l'Antiga Roma, quan els vins produïts en aquesta zona costanera ja eren considerats uns dels més "privilegiats" de tot l'imperi del César. Des de fa segles els fruits de les vinyes de Tarragona han solcat els mars dins d'àmfores que arribaven als punts més recòndits de la Mediterrània, convertint els romans en els primers ambaixadors del que avui és aquesta DO.

Autors llatins del segle I ja lloaven les virtuts dels vins produïts en els camps càlids i assolellats de Tarragona

Autors llatins del segle I, com Sili Itàlic, Marcial o Plini el Jove ja lloaven les virtuts dels vins produïts en els camps càlids i assolellats de Tarragona, una tradició vitivinícola de vocació internacional que ha arribat fins als nostres dies amb una salut de ferro. En l'actualitat, la zona de producció d'aquesta DO s'estén per les comarques de l'Alt i el Baix Camp, el Tarragonès i la Ribera d'Ebre.

Purament Mediterrani

Igual com en altres zones vitivinícoles de la demarcació, la DO Tarragona ofereix un clima assolellat, càlid i sec típicament mediterrani en el que les vinyes protagonitzen el paisatge al costat dels pins, les oliveres i els ametllers en una zona amb una temperatura mitjana de 15 graus. Aquests elements fan néixer a la comarca uns vins de graduació moderada i acidesa poc marcada.

Un altre factor que defineix els vins produïts a Tarragona és la presència de l'Ebre, un dels rius més cabalosos de la península i que li dona a aquesta terra un caràcter especial a l'unir l'interior amb la costa mediterrània. Aquests i altres elements relacionats amb l'equilibri entre innovació i tradició faciliten que de les vinyes de la DO neixin excel·lents vins, tant negres com blancs.

vinicoladenulles06

D'una banda trobem els foscos vins negres del Camp de Tarragona, corpulents i aromàtics, mentre que els seus germans de la Ribera d'Ebre harmonitzen el cos i el color del raïm carinyena amb la riquesa de la garnatxa. Al seu torn, els blancs del Camp solen ser suaus, equilibrats, aromàtics i afruitats, oferint als qui els proven una experiència completa, per la seva part, els de la Ribera d'Ebre exhibeixen similars característiques acompanyades d'un color brillant i seductor. Finalment, s'ha de destacar la presència de vins rosats, frescos i alegres, i vins escumosos o dolços, com la mistela o el moscatell.

Al segle XIX els vins dolços de la DO feien furor als mercats estrangers

Val la pena recordar que al segle XIX els vins dolços de la DO Tarragona causaven un enorme furor als mercats estrangers. L'esmentat prestigi, unit en saber fer dels viticultors d'aquesta DO, ha estat reconegut i premiat per un gran nombre de publicacions, entre les quals destaca la valoració de la prestigiosa Guia Peñín, que en la seva edició de 2018 ha qualificat 11 vins d'aquesta zona com a "Excel·lents" en rebre puntuacions superiors a 90 punts (dels 100 possibles).

walk&wine 2

Una DO amb gran potencial turístic

A més de destacar per la qualitat dels seus vins, la DO Tarragona també brilla com atractiu turístic amb les seves visites a cellers i recorreguts enològics aptes per a especialistes i nouvinguts al món del vi que vulguin conèixer tots els secrets que amaguen les centenàries vinyes que creixen molt a prop de ciutats turístiques com Reus, Tarragona o Salou. Aquestes rutes que combinen atractius monumentals com la Tarraco romana o les bodegues modernistes amb regals de la naturalesa com la serralada prelitoral o la ribera de l'Ebre.

Amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya

Generalitat2