Al poeta, assagista i crític d'art Vicenç Altaió el confinament el va sorprendre a Cadaqués, amb una sola muda, una connexió wi-fi intermitent, i sense ordinador. Però a un dels nostres més destacats ariets de la cultura contemporània no li cal gaire més per analitzar la situació complicada que passen els creadors i el mercat de l'art. 

Josep Pla va passar la grip espanyola a l'Empordà i va aprofitar per escriure el Quadern Gris. Altaió desgrana la personalitat del creador i de l’artista que “és un intel·lectual sensible a tot el que passa fora, però que també ha de treballar internament. A la tradició catalana hi ha autors que han viscut de forma molt aïllada, com Miró, però el seu missatge ha estat universal”. Per això, considera que “el confinament, avui, és un espai de reflexió". En aquest sentit, el poeta explica que els artistes estan d'acord en que cal "refundar la societat".  

"El pitjor que pot sortir de les crisis és el desequilibri social i en aquesta reconstrucció que caldrà fer, la cultura, que ho ha perdut absolutament tot, s'ha de poder situar al centre de la relació humanística", explica Altaió. Al mateix temps es mostra esperançat en la tecnologia per a poder-ho fer. Els artistes viuen en relació a la societat i, en aquest confinament, "que no vivim pas com unes vacances, vaig veient una profunda reflexió, gràcies a la relació amb la societat que podem mantenir a través de les tecnologies, i gràcies als valors".

Altaió recorda que els cataclismes de principis del segle XX van permetre crear una corrent nova, el dadaisme, que va canviar completament l'art fent sorgir totes les avantguardes. "Moltes coses deixaran de ser", sentencia, però al mateix temps creu que "ha d'haver esperança en l'art; els artistes han de tenir un paper, i caldrà adaptar-nos a un llenguatge nou". En aquest àmbit, i pel que fa al mercat de l'art que se'n derivarà, vaticina que "ens equivocaríem si invertíssim en les despulles del passat".

 La campanya #joimpulsotalent permet fer aportacions econòmiques per apadrinar talent d'una forma molt senzilla, ara i aquí.