A Espanya la població que habita a les ciutats és del 70%, i pel que fa a les emissions, el 80% —d’origen la major part de caràcter energètic— es produeixen al medi urbà, tot i que la superfície ocupada no supera el 2%.  

El sector del transport representa el 25% d’emissions de CO2 del nostre país

El transport de persones i mercaderies és el principal consumidor d’energia en l'àmbit mundial, superant el 40% d’energia primària. Els turismes representen el 15% de l’energia final consumida a Espanya.

Més del 95% de les necessitats del sector les cobreixen els derivats del petroli i això repercuteix en la qualitat de l’aire de les nostres ciutats  

centre Barcelona

L’eficiència energètica del vehicle elèctric és gairebé el doble que la del vehicle amb combustió interna. Avui dia, amb el mix energètic del nostre país, un vehicle elèctric emet un 77% menys de CO2 que un cotxe normal. En un futur, a mesura que s’avanci en la integració i el creixement de les energies renovables del nostre país, s’emetrà un 99% menys de CO2.

Un vehicle elèctric emet un 77% menys de CO2 que un cotxe que fa servir combustibles fòssils

Per fomentar una aposta decidida per una nova cultura energètica més sostenible, inclusiva i responsable amb el medi, la companyia elèctrica Endesa té com a objectiu promoure iniciatives i projectes que s’agrupen en tres grans línies d’actuació: oferta comercial, promoció i divulgació i desenvolupament tecnològic.

El Pla de mobilitat sostenible i segur de la companyia conté una visió general i integral de la mobilitat que consta de més de 20 accions per fomentar la mobilitat sostenible i segura dels seus empleats, flotes, proveïdors, clients i el conjunt de la societat global. La companyia disposa d'un centenar de vehicles elèctrics i més de 500 vehicles híbrids que, en conjunt, suposen el 25% de la seva flota. Amb aquesta evolució i la implementació d’aquests vehicles, la companyia ha reduït les emissions de gasos d’efecte d'hivernacle respecte a 2016 en unes 630 tnCO2eq. 

punt de recàrrega

Més punts de recàrrega

Una demanda habitual dels usuaris que utilitzen vehicles elèctrics és la implementació de nous punts de recàrrega en àmbits urbans i interurbans. Per aquest motiu, Endesa X, la nova línia de negoci que ofereix serveis de valor afegit i solucions tecnològiques innovadores, instal·larà més de 100.000 punts de recàrrega en els pròxims cinc anys per satisfer les necessitats dels habitants.

Amb el desplegament de més de 8.500 punts de recàrrega pública del 2019 al 2023, com també d’uns 100.000 punts privats, la companyia llança el Pla més ambiciós per impulsar la mobilitat elèctrica que s’ha posat en marxa fins ara en tota la península. L’electricitat subministrada en els més de 8.500 punts de recàrrega d’accés públic serà 100% certificada d’origen renovable, fet que vol dir que aquesta energia prové de fonts de generació neta.

El Pla d’Infraestructures de Recàrrega d’Endesa X es desenvoluparà en dues fases. En una primera, del 2019 al 2020, s’establirà una xarxa de 2.000 punts de recàrrega que connectaran les principals ciutats (de més de 35.000 habitants) i carreteres, de manera que es garantirà que el 75% de la població disposi de punts de recàrrega al seu municipi.

Els conductors tindran sempre un punt de recàrrega a una distància inferior a 100 km siguin on siguin

En una segona fase, del 2021 al 2023, s’instal·laran més de 6.500 nous punts de recàrrega d’accés públic en centres comercials, pàrquings, cadenes hoteleres, àrees de servei, vies públiques, etc.

punt de recàrrega

Un exemple de mobilitat sostenible per a organitzacions: el servei de 'car sharing'  

Una de les opcions que poden incorporar les organitzacions és el servei de car sharing. Aquesta és una iniciativa que ha llançat Endesa i que ja té implementada per als seus treballadors. La iniciativa consisteix en un conjunt de vehicles elèctrics que es troben a disposició dels empleats de la companyia per tal que en puguin fer ús en les seves gestions laborals de manera sostenible i no contaminant. Mitjançant un programa online, els treballadors poden reservar el vehicle per hores o fins i tot per dies sencers. 

En el cas d’Endesa, el servei consta de 23 vehicles (4 dels quals es troben a Catalunya) BMW i3 amb una autonomia aproximada de 130 km pels primers models en servei i de 300 km pels nous vehicles adquirits el 2017. El balanç dels dos primers anys ha estat molt positiu, ja que s'han arribat a estalviar més de 20 tones de CO2 amb els més de 250.000 km que s’han recorregut. 

Endesa Parking electrico empleados

Actualment la companyia té implementat en aquests moments la quarta edició del Pla de Mobilitat Elèctrica per a empleats, que engloba a més de mig centenar de treballadors que es mouen generant zero emissions en els seus desplaçaments. A Catalunya 80 empleats s’han acollit al pla, fet que representa un 15% sobre el total de la plantilla de tot l’Estat que s’ha unit a l'aposta per al vehicle elèctric. L’èxit del projecte demostra que la societat està disposada a comprometre’s amb aquest nou model energètic.

Per què m’he de comprar un vehicle elèctric?

Aquests són els dotze motius que us poden fer decidir a comprar-vos un cotxe elèctric si el vostre vehicle, dièsel o gasolina, està a les últimes:   

1. Per compromís amb el medi ambient: Un únic cotxe elèctric permet deixar d’emetre 2 tones de CO2 a l’atmosfera. A més, la recàrrega habitual d’aquests vehicles és nocturna, fet que permet aprofitar l’excedent d’energia renovable en aquest període diari.

2. Per millorar la qualitat de l’aire: Segons l’OMS, l’aire contaminat va causar 4,2 milions de morts l’any 2016. Europa s’ha proposat com a objectiu l’any 2050 la desaparició dels vehicles que funcionen amb combustibles fòssils. El vehicle elèctric produeix zero emissions de CO2 a la ciutat, especialment gasos i partícules contaminants que són les que contribueixen a la contaminació de les ciutats i incideixen en la qualitat de l’aire i la salut de les persones.

3. Per reduir la contaminació acústica: L’absència de soroll dels cotxes elèctrics millora la contaminació acústica de les grans ciutats, ja que el 80% la provoca el trànsit. El soroll pot provocar a la població trastorns fisiològics com la pèrdua progressiva d’audició o trastorns psicològics que produeixen irritació, cansament, mal de cap i altres tipus de disfuncions.

trafic

4. Per tenir un vehicle connectat i intel·ligent: El cotxe elèctric és per definició un cotxe connectat. Monitorar i controlar certes funcionalitats del vehicle elèctric de manera remota és una realitat de gran utilitat: activar la climatització, la recàrrega, obrir el cotxe o rebre alertes al mòbil són algunes de les funcions incorporades avui dia.

5. Per estalviar: Recórrer 100 km amb electricitat costa tres vegades menys que fer-ho amb gasolina. El consum aproximat d’un vehicle elèctric són 2,7 € per cada 100 km mentre que el combustible per a un vehicle tèrmic costaria uns 8,75 €.

6. Per a llarg termini: El cost total de propietat d’un vehicle elèctric a 8 anys és inferior al d’un vehicle utilitari equivalent, gràcies al cost més baix de manteniment i energia i a l'estalvi d’impostos. També és important tenir present les polítiques de restriccions que molts ajuntaments volen adoptar sobre l’accés de vehicles de combustió als seus centres urbans.   

Un exemple el trobem a la ciutat de Barcelona, on l’Ajuntament preveu restriccions d’accés a partir del 2020 per als vehicles dièsel anteriors a l’any 2006 o de gasolina l’any 2000. Una mesura similar que també adoptarà Madrid en episodis d’alta contaminació.

7. Per utilitzar dia a dia sense inconvenients: L’autonomia d’un vehicle elèctric cobreix el 95% de les necessitats anuals en un entorn urbà o periurbà. Cada cop hi ha més punts de recàrrega públics que permeten recarregar el vehicle amb gran facilitat.

8. Per tenir la 'gasolinera' a casa: En cas de tenir una plaça de pàrquing a casa, pots instal·lar un punt de recàrrega i carregar el teu cotxe cada nit per disposar d’autonomia integral l’endemà.

electric car

9. Per aprofitar els beneficis de les administracions públiques: La major part d’ajuntaments i administracions públiques ofereixen avantatges als conductors de vehicles elèctrics, com ara bonificacions en els impostos, aparcament lliure en zones de pagament, accés gratuït a peatges o circular per àrees restringides de les ciutats.

Des del govern central s’ofereixen plans de subvencions per comprar aquests vehicles, adherint-se al Plan MOVEA de 2017 o el MOVALT de 2018, que proporcionen ajudes a partir de 5.000 € per comprar vehicles sostenibles.

10. Per conduir de manera eficient i segura: El cotxe elèctric ofereix una conducció més suau i una acceleració potent i contínua sense soroll ni vibracions. Els sistemes de recuperació d’energia en desaccelerar fomenten la conducció eficient de manera natural.

11. Per un manteniment pràcticament nul i una mecànica molt eficient: Els motors elèctrics han arribat a un nivell de perfecció i eficiència (superior al 85% respecte al 20% d’un vehicle tèrmic) que fa que durin més en el temps i requereixin fins a un 80% menys de manteniment. El principal element de desgast d’un vehicle elèctric són les bateries, que si avui dia acostumen a tenir garanties superiors als 80.000 km, un cop substituïdes el cotxe elèctric quedaria com nou.

12. Per un estil de vida sostenible: Fer servir un cotxe elèctric és un compromís individual que permet ser part de la solució per viure en un planeta més sostenible, a més de convertir-se en un element de difusió i coneixement per a la societat.

Patinets i bicis elèctrics

Una moda creixent i molt implementada ja avui dia és l’ús dels patinets o bicicletes elèctrics per als desplaçaments urbans.

bici electrica

Cada cop és més habitual veure als carrils bici persones que es desplacen diàriament amb aquests vehicles, sobretot en ciutats com ara Barcelona o Madrid, que disposen de carrils habilitats per poder fer ús d’aquest transport sostenible amb el medi ambient.