El Centre Mèdic Teknon, del grup Quirónsalud, ha incorporat a les seves instal·lacions un equip per realitzar operacions de cirurgia guiades per fluorescència per al Servei de Cirurgia Digestiva. La nova tecnologia es farà servir tant en operacions quirúrgiques obertes com laparoscòpiques de cirurgia general i de l'aparell digestiu; les més beneficiades seran la cirurgia colorectal, l'hepàtica i l'endocrina. Aquest nou equipament permetrà millorar la seguretat en les intervencions quirúrgiques, la qual cosa redunda en uns millors resultats metge-quirúgics. Amb aquesta nova adquisició, el centre continua amb el seu compromís amb les noves tecnologies en els seus procediments i amb l'excel·lència a la pràctica mèdica.

La tècnica que fa servir el nou equip incorporat al Centre Mèdic Teknon es basa en la infusió d'un fàrmac segur i amb escasses contraindicacions denominat "verd indocianina" o ICG per les seves sigles en anglès. Mitjançant l'ús de moderns dispositius d'imatge, com els ja disponibles en el Centre Mèdic Teknon des d'aquest mateix any, en el transcurs de la intervenció quirúrgica l'ICG administrat és estimulat mitjançant dispositius de llum infraroja que produeixen la seva fluorescència, que després és captada i transformada per equips de laparoscòpia especials, que generen una imatge única i nítida.

"Aquesta imatge guiada per fluorescència ha demostrat ser d'utilitat a la presa de decisions intraoperatòries amb l'objectiu d'aconseguir la màxima seguretat possible del pacient", explica el Dr. Xavier Centeno, especialista en Cirurgia General d'Adults en Quirúrgica Cirurgians Associats, el grup quirúrgic privat més gran de Catalunya, que està integrat al Centre Mèdic Teknon.

Aplicacions en cirurgia intestinal i colorectal

La cirurgia colorectal és una de les especialitats en les quals aquesta tecnologia ha mostrat grans beneficis. El Dr. Gonzalo Martín, incorporat a l'equip de Quirúrgica Cirurgians Associats el 2020, és pioner en l'ús de la cirurgia guiada per fluorescència en aquesta especialitat des dels seus inicis l'any 2015. Aquest mètode també és molt útil en altres tècniques de resecció gastrointestinal.

Dr. Centeno

"En moltes d'aquestes cirurgies és precís realitzar resecció i sutures de l'estómac, l'intestí o el còlon. En elles és de gran utilitat conèixer la correcta irrigació dels teixits amb l'objectiu d'evitar que es produeixin errors en les sutures o fístules", comenta el Dr. Martín, qui a més assenyala com aquestes fístules comportarien complicacions greus al pacient i fins i tot en alguns casos la necessitat d'un estoma o obertura artificial per permetre el pas d'excrements. "La fluorescència permet a més millorar la percepció del cirurgià sobre l'èxit de l'anastomosi, que és la connexió quirúrgica entre dues estructures. Això ha estat demostrat en recents treballs amb evidència científica de màximes garanties", afegeix el mateix Dr. Martín.

Altres aplicacions importants

La cirurgia guiada per fluorescència també ha demostrat la seva utilitat en altres especialitats de cirurgia general i de l'aparell digestiu com són la cirurgia hepàtica i l'endocrina. Així, per exemple, ajuda a prevenir lesions inadvertides d'estructures anatòmiques de la via biliar. Aquestes lesions es produeixen de manera intraoperatòria en al voltant del 0,5% dels casos durant les colecistectomies laparoscòpiques per càlculs vesiculars. La colangiografia amb fluorescència permet tenir una imatge precisa dels conductes biliars.

"Aquesta modalitat d'obtenció d'imatges té l'avantatge que és de fàcil realització, és en temps real, té sota cost, no produeix radiació i ofereix una imatge clara de l'arbre biliar, la qual cosa redueix de forma molt significativa la possibilitat de lesió", comenta el Dr. Alberto Diez-Caballero, especialista en cirurgia hepatobiliopancreática i cirurgia laparoscòpica d'alta complexitat. Així mateix, aquesta nova tecnologia ara incorporada en el Centre Mèdic Teknon també ha demostrat la seva utilitat en la delimitació de tumors hepàtics, perquè permet una resecció més segura tant en el cas de metàstasi com de tumors primaris de fetge.

Pel que respecta a l'àmbit de la cirurgia endocrina, el Dr. Alejandro Flor, especialista en cirurgia endocrina i de coll, destaca la seva aplicació i desenvolupament en la cirurgia de les glàndules tiroides i paratiroide. El seu ús mitjançant administració intravenosa o no d'ICG permet limitar, entre altres complicacions, la hipocalcèmia postoperatòria, que es produeix quan la concentració de calci a la sang és massa baixa per disfunció de les glàndules paratiroides i que és la complicació més freqüent de la tiroïdectomia total.