Per primera vegada a Espanya s'ha dut a terme per via endoscòpica una funduplicatura amb l'EsophyX-Z 2.0, un procediment en el qual es crea una nova vàlvula antireflux. Aquesta és una intervenció feta servir per al tractament del reflux gastroesofàgic o ERGE. L'operació es va dur a terme el febrer de 2020 en el Centro Médico Teknon i després d'un any de seguiment la pacient es troba en perfecte estat, i es mostra asimptomàtica sense necessitat de prendre cap tipus de medicació.

Aquesta nova tècnica es duu a terme amb el dispositiu EsophyX-Z 2.0 i ofereix uns excel·lents resultats, similars als aconseguits mitjançant cirurgia, amb els avantatges inherents a una intervenció endoscòpica. "Ja fa diversos anys que s'utilitza a Amèrica, però a Europa no va arribar fins a finals del 2019. Està àmpliament avalat el seu ús per més de 22.000 pacients a tot el món i ara nosaltres a Espanya som els pioners en la seva incorporació", explica la Dra. Rocío Temiño, especialista en aparell digestiu, que va realitzar la intervenció juntament amb el Dr. Jorge Carlos Espinós, del Instituto de Endoscopia Avanzada Espinós Turró del Centro Médico Teknon.

Operació mínimament invasiva i ràpida recuperació

En els últims anys s'han desenvolupat diversos dispositius endoscòpics pel tractament del reflux, però el EsophyX-Z 2.0 és l'únic que actualment permet realitzar la funduplicatura via endoscòpica. Fins ara, a Espanya la manera de realitzar aquesta intervenció és via laparoscòpica, que requereix fer petites incisions a l'abdomen per, a través d'elles, introduir els instruments necessaris per dur a terme la funduplicatura. Durant aquesta cirurgia, el metge embolica la porció superior de l'estómac al voltant de l'esòfag, perquè, d'aquesta forma, es pressioni l'esfínter esofàgic inferior i es previngui el reflux.

Gràcies al nou equip, aquestes incisions deixen de ser necessàries i la intervenció es realitza a través de l'esòfag del pacient i des de dins del mateix estómac. "El EsophyX-Z 2.0 és un aparell que ens permet arribar fins a l'estómac del pacient a través de la seva boca. Una vegada dins i gràcies a la visió directa que ens ofereix l'endoscopi és possible alliberar uns punts de polipropilè que ens ajudin a unir les capes de teixit esofàgic i del fons de l'estómac, creant una vàlvula circumferencial", comenta la Dra. Rocío Temiño.

Per realitzar aquesta intervenció és necessari sotmetre el pacient a una anestèsia general i la seva durada és d'aproximadament una hora. Però, a causa que no és necessari practicar incisions a l'abdomen, requereix únicament un dia d'ingrés pel pacient i un temps de recuperació molt curt. "Amb aquesta nova tècnica podem oferir als nostres pacients un tractament des del punt de vista endoscòpic amb excel·lents resultats i perfil de seguretat, i amb l'avantatge de l'absència de disfàgia o dificultat per empassar", incideix la Dra. Temiño.

Intervenció per a pacients amb hèrnies petites

La nova tècnica que ara s'aplica al Centro Médico Teknon està indicada per a pacients que tenen una hèrnia petita. La funduplicatura està recomanada en pacients amb ERGE crònic que no aconsegueixen un complet alleujament de la seva simptomatologia, pacients amb efectes secundaris dels fàrmacs o pacients que no desitgen prendre medicació per tota la vida.

Els resultats dels estudis mostren una millora de la qualitat de vida i una millora objectiva determinada pel cessament de l'ús de medicació del 80%, amb una forquilla que va des del 50 al 97%. També hi ha una curació significativa de l'esofagitis del 84%. El Centro Médico Teknon és el centre de referència a Espanya per a la realització de la funduplicatura via endoscòpica per tractar l'ERGE amb el EsophyX-Z 2.0.

Sobre la malaltia per reflux gastroesofàgic

En el procés de la digestió es fabrica una gran quantitat d'àcid per poder digerir els aliments. Les parets de l'estómac estan acostumades a l'esmentat àcid, però les de l'esòfag no. Quan el tancament de la vàlvula de la unió entre l'estómac i l'esòfag no funciona de forma adequada, això provoca un ascens del contingut de l'estómac, que pot ser àcid o no, i és el que es coneix com a malaltia per reflux gastroesofàgic o ERGE.

Aquest defecte pot deure's tant a una insuficiència muscular del càrdies –que tanca la connexió entre esòfag i estómac, impedint que el menjar i l'àcid que es troben a l'estómac tornin de volta cap a l'esòfag– com a una hèrnia de hiat. En qualsevol dels casos els símptomes són similars i van des de símptomes digestius, com la cremor d'estómac, regurgitació i dolor o dificultat en empassar, a altres de no digestius tals com tos crònica, faringitis, laringitis, afonia, asma, taquicàrdia, dolor toràcic o desgast dental entre d'altres.

"L'ERGE pot afectar considerablement la qualitat de vida dels pacients. Si no es tracta adequadament també pot tenir importants afectacions a llarg termini, com estretors i ferides a l'esòfag o canvis en la mucosa, que poden predisposar el pacient a un adenocarcinoma esofàgic, per la qual cosa resulta important portar un adequat seguiment de la malaltia", explica la Dra. Rocío Temiño.