Aigua salada del Mediterrani a les platges de Blanes, Lloret de Mar o les cales de Tossa de Mar. Aigua termal als balnearis de Sant Hilari Sacalm, Caldes de Malavella i Santa Coloma de Farners. Aigua dolça, aigua mineral. Fonts, rius i rierols, en definitiva l’aigua és l’essència de la comarca. És el que uneix l’home a la terra, el nexe entre paisatges tan diferents com la muntanya, la plana i la costa. La Selva.

L’aigua no només ha definit el paisatge, sinó que també ha incidit en la història, les tradicions, el patrimoni, i com no, l’aigua també ha estat clau en la gastronomia de la Selva, basada en productes autòctons de la terra. Si per alguna cosa es caracteritza aquesta gastronomia és per la gran varietat de productes relacionats amb les postres i la pastisseria.

I és per això que us proposem la Ruta més dolça, un itinerari per diverses pastisseries de la Selva ubicades a diferents municipis de la comarca. Cadascuna està especialitzada en algun dolç típic de la comarca, des del pa de pessic d’Arbúcies, a les fonts de Sant Hilari, les teules de Santa Coloma de Farners, els rierencs de la Cellera de Ter, els modernistes d’Anglès, els tosquigets de Vilobí d’Onyar, les galetes Vichy de Caldes de Malavella, els ametllats de Breda, els sorrencs de Riudarenes, o els capricis d’Amer.

En definitiva doncs, la Selva ofereix tot un seguit de dolces propostes que faran les delícies dels més llaminers i que ajudaran a conèixer una mica més l’essència de la Selva.

Ara us proposem fer una pausa al camí per gaudir d’un moment de calma i tranquil·litat amb un massatge corporal relaxant amb xocolata a l’Hotel Balneari Vichy Catalan. Sí, sí, un massatge amb  xocolata! No trobareu res més dolç! D’acció antioxidant, ric en sals minerals i vitamines. El seu principal efecte és la hidratació de la pell, l’activació de la circulació i la relaxació del sistema nerviós.

Autor fotografia: Nano Cañas

Fruites i verdures de temporada, embotits ibèrics i una gran varietat de fruits secs, trobareu tot això i més al mercat setmanal d’Hostalric que es fa cada dimarts de 9 a 14h a La Conna, davant de les escoles. Després podeu aprofitar per visitar l’exposició del Centre Gastronòmic d’Hostalric, Domus Sent Soví, un centre dedicat a la promoció i el coneixement del Patrimoni Gastronòmic Català.

Autor fotografia: Domus Sent Soví

Un “bon home i bon cuiner”, potser un monjo o el cuiner reial de Pere el Cerimoniós, va escriure, a la primera meitat del segle XIV (1312), el llibre anomenat de Sent Soví. Aquest receptari medieval, redactat en català, és el llibre de cuina més antic d’Europa escrit en llengua vernacle.

Les seves més de dues-centes receptes van tenir gran influència aleshores i, avui, ja al segle XXI, tornen a prendre vida en aquesta domus, la casa de la tradició gastronòmica catalana.

La personalitat de la comarca del Pla de l'Estany està lligada a l'estany de Banyoles, un llac natural que s'alimenta de les aigües subterrànies procedents de l'Alta Garrotxa. És l’estany més gran d'aquestes característiques de la península Ibèrica i el 1951 va ser declarat Paisatge Pintoresc. A més, compta amb un llegat històric ric, com les coves prehistòriques de Serinyà o el Parc Neolític de la Draga (Banyoles); pobles pintorescos com Porqueres, Sant Miquel de Campmajor o Crespià. Una visita a tots aquests indrets, us ajudaran a entendre la vida dels primers pobladors d’aquest territori, ja que el pas del temps ha deixat a la comarca un llegat històric i cultural de grans dimensions.

Al Pla de l'Estany es pot gaudir d'una cuina excel·lent: les influències de l'Empordà i la proximitat del mar confereixen una gran varietat i riquesa als fogons de la zona.

Els més llaminers heu de saber que també és una comarca molt important en producció de xocolata, per això us proposem una visita guiada a la fàbrica Torres per descobrir els secrets de l’elaboració de la xocolata.

Autor fotografia: Xocolates Torras

Fundada el 1890, és una de les empreses xocolateres més antigues del país. Després es pot combinar amb una visita a les Coves Prehistòriques de Serinyà, un passatge únic per apropar-vos a l’escenari on vivien els caçadors recol·lectors de la prehistòria. Aquest parc és el millor jaciment de l’Europa occidental per conèixer el pas de l’home de Neandertal a l’home modern.

Si el que voleu és entaular-vos per gaudir dels productes més destacats de l’entorn us aconsellem una escapada gastronòmica a l’Hotel Gastronòmic Ca l’Arpa. Dormir, esmorzar i un àpat amb menú degustació de set plats. Ideal per compartir l’experiència gastronòmica amb la persona estimada!

Cuina senzilla, honesta, amb productes de primera mà i treballats amb respecte. Així és la cuina del restaurant La Banyeta, del Grup Gastronòmic del Pla de l’Estany.

Autor fotografia: La Banyeta

"El plaer de menjar natural": aquest és el lema d’aquesta associació nascuda el febrer del 2004 amb l'objectiu de compartir idees, ampliar l'oferta, investigar en noves tècniques de cuina i recuperar pràctiques i productes culinaris del passat. Ja compten amb quinze restaurants de la comarca. Al col·lectiu també hi participen vuit productors artesans que treballen amb matèries primeres naturals i de gran qualitat, entre les quals destaquen la mel, l'oli d'oliva, les hortalisses, l'all o la carn de xai, de bou i de conill. 

Autor fotografia portada: Domus Sent Soví

Contingut realitzat amb la informació de l'Agència Catalana de Turisme

CVV Cassa   G. Darnés
BRANDED CONTENT Una visita al Gironès mai s'oblida El Nacional