L'aigua és la font de la vida i aquesta pandèmia ha deixat clar, més que mai, la seva estreta relació amb la salut i la higiene. Disposar de subministrament d'aigua i sanejament de qualitat constitueix la millor protecció contra nombroses malalties infeccioses. Ara, a més, l'estudi de l'empremta que deixem a les aigües residuals s'ha convertit en un potent instrument per seguir el grau de prevalença del coronavirus i per anticipar possibles rebrots de la malaltia.

Les aigües residuals s'ha convertit en un potent instrument per seguir el grau de prevalença del coronavirus

Per rastrejar el virus a les clavegueres i en tot el sistema de sanejament de les ciutats, Aigües de Barcelona ha desenvolupat COVID-19 City Sentinel, una eina que monitora les aigües residuals i detecta i quantifica la presència en elles del coronavirus SARS-CoV-2. Aquesta innovadora solució combina un pla de mostreig, anàlisis ràpides i l'accés a un observatori digital. Una gran ajuda per anticipar escenaris i prendre decisions davant del desafiament per a tota la població que suposa la pandèmia.

Laboratoris de referència

Garantir la continuïtat del servei i preservar la salut de les persones són les principals prioritats per a Aigües de Barcelona. Per això, coincidint amb el Dia Mundial del Sanejament, que se celebra el 19 de novembre, la companyia posa en relleu la importància del sanejament com a pedra angular per a un nou model de desenvolupament sostenible i eina per actuar davant les noves realitats conseqüència de la pandèmia. Així, l'experiència d'Aigües de Barcelona i el seu coneixement en matèria de xarxes de sanejament i anàlisi en laboratori, són factors que li permeten delimitar per zones d'influència la xarxa del clavegueram de les diferents poblacions i ajudar a identificar els diferents nivells d'incidència del SARS-CoV-2 quan es detecti la seva presència.

Els laboratoris d'Aigües de Barcelona són capaços de lliurar resultats fiables en menys de 48 hores a partir de marcadors genètics del virus

laboratori - unsplash

Els laboratoris d'Aigües de Barcelona, referència nacional en control de qualitat de l'aigua i en tècniques avançades com l'anàlisi PCR, són capaços de lliurar resultats fiables en menys de 48 hores a partir de marcadors genètics del virus. Una vegada recollides les mostres representatives i analitzades al laboratori, els resultats es transfereixen de manera automàtica a la plataforma digital City Sentinel. Aquest instrument permet al gestor públic visualitzar gràficament les dades mitjançant un mapa dinàmic del municipi, dividit per sectors partint de la xarxa de sanejament, el que facilita seguir l'evolució del virus en les diferents àrees.

Els municipis de Cornellà de Llobregat, L'Hospitalet de Llobregat i Badalona ja compten amb aquesta ajuda per combatre el coronavirus. La solució, que ha estat implantada en altres poblacions del territori espanyol, ha estat seleccionada pel Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social com a plataforma per al projecte nacional de seguiment del virus a les depuradores (EDARs) de tot l'Estat.

Un servei essencial amenaçat pel canvi climàtic

El subministrament d'aigua i el sanejament van ser declarats serveis essencials durant la pandèmia. La xarxa de sanejament de les ciutats, que permet tractar i evacuar les aigües residuals, és un equipament estratègic en les polítiques de salut. Tanmateix, el canvi climàtic constitueix una seriosa amenaça per a aquesta peça bàsica que va permetre el creixement de les ciutats en els segles XIX i XX.

L'edició d'aquest any del Dia Mundial del Sanejament porta per lema "Sanejament sostenible i canvi climàtic". Hem de ser conscients que els episodis climàtics extrems com tempestes continuades, inundacions o sequeres poden ocasionar danys en les canalitzacions i suposar un risc de fuga d'aigües residuals.

A més, el compromís amb el medi ambient, la lluita contra el canvi climàtic i una gestió eficient dels recursos fa imprescindible apostar per un model d'economia circular en el cicle de l'aigua. D'aquesta manera, passaria de ser el final del cicle a l'origen d'aquest, amb la reutilització de l'aigua i altres recursos, que permetria fer front a la disponibilitat limitada de recursos i a l'augment de població. Per aconseguir aquest Sanejament sostenible, és necessari augmentar la inversió en infraestructures que millorin la competitivitat i la resiliència i impulsin una gestió integrada amb visió global responent als reptes de les ciutats del segle XXI.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat