De l’11 al 15 d'octubre, desembarca al Port Vell de la capital catalana el Saló Nàutic Internacional de Barcelona. Enguany, la 56a edició presenta i concentra l’oferta de la indústria nàutica esportiva i d'esbarjo d'Espanya. El certamen, organitzat per la Fira de Barcelona amb la col·laboració de l’Associació Nacional d'Empreses Nàutiques (ANEN), agrupa la presència de les principals marques del sector, presentant més de 120 novetats nacionals i internacionals i organitzant prop d'un centenar d'activitats i propostes relacionades amb l'emprenedoria, el negoci i la divulgació de la nàutica.

El certamen d’enguany creix un 11% respecte a l’edició anterior

Aquest any, el Saló Nàutic de Barcelona acollirà un total de 275 expositors, entre els quals es troben les principals firmes nacionals i internacionals del sector, com Rodman, Beneteau, Jeanneau, CNB-Lagoon, Marina Estrella, Sunseeker, Touron, Yamaha o Zodiac.

saló nàutic bcn

El certamen supera enguany els 180 vaixells de més de 8 metres d'eslora exposats, destacant la flota de 21 catamarans, una de les més importants que s'exhibeix a Europa, i una vintena de models que estan nominats a Millor Vaixell Europeu de l'Any. El saló constarà amb prop de 700 embarcacions en exposició tant a terra com a l’aigua, amb tot tipus de productes i serveis nàutics.

Luis Conde, president del Saló Nàutic de Barcelona, explica que “el certamen, referent indiscutible de la indústria nàutica al nostre país, consolida la seva tendència positiva que va en línia amb la recuperació del sector, després d'anys de dificultats a causa de la crisi”. Amb aquesta línia, Conde destaca que “gràcies a la confiança i la bona resposta de les empreses expositores, celebrem una edició amb més espai, més oferta i més novetats, de manera que el saló reforçarà sens dubte el seu paper com la millor plataforma comercial, fòrum d'oportunitats, altaveu del sector i gran aparador de tendències”.

El sector nàutic es troba en un context de recuperació, amb un increment del 9,23% en el nombre de matriculacions 

vaixell

La principal novetat: el vaixell connectat

Com a principal novetat d’enguany, el saló exhibirà un dels primers models del vaixell connectat, el Rodman Spirit 31. Una embarcació que a través de diversos sensors i dispositius digitals, et permet conèixer a temps real i via remota diferents paràmetres del vaixell, com són el nivell i l’estat de les bateries, possibles vies d’aigua, la temperatura a la sala de màquines i altres estances del buc, si hi ha risc d’enfonsament per acumulació d’aigua o la presència de persones o objectes a l’interior.

Dispositius i aplicacions que converteixen el telèfon mòbil, la tauleta i els rellotges intel·ligents en autèntiques pantalles de navegació. Uns dispositius que permeten controlar els motors, gestionar la informació de cartografia i serveis del port, avisar d'avaries i connectar amb altres navegants.

Luis Conde: “L'aposta per la tecnologia i la innovació del sector serà clau per al futur d'un sector que apunta cap als vaixells més manejables, sostenibles, segurs i connectats”

Rodman Spirit 31

Una quinzena d'emprenedors donaran a conèixer els seus projectes aplicats al món de la nàutica a la segona edició de les Jornades per a Emprenedors i Startups, que inclouen una zona d'exposició, sessions de networking i un fòrum d'inversió. En l'àmbit professional, s'han creat els Professional Meetings, amb l’objectiu de fomentar les reunions entre expositors i visitants per generar nous contactes comercials. El saló ha organitzat un programa de conferències i jornades en el marc de l'Espai del Mar, destacant la sessió de Barcelona Clúster Nàutica sobre els reptes del sector a l'era 4.0.

Segons Jordi Freixas, director del certamen, “enguany potenciem la nostra aposta per la innovació. El destacat nombre de novetats que es podran veure i les activitats que hem preparat aquest any apunten a un major optimisme i contribuiran a reforçar el nostre posicionament com saló líder per fer negoci, presentar noves idees i solucions, provar embarcacions i compartir la nostra passió pel mar”.

vaixell NUVA

Un sector que va a l’alça

Segons dades d'ANEN, en el que portem d'any s'han matriculat 4.732 noves embarcacions. Una temporada nàutica que segueix la seva tendència en positiu, registrant bons resultats en el mercat del lloguer d'embarcacions d'esbarjo, creixent un 25% en comparació a les xifres del 2016.

Carlos Sanlorenzo, secretari general d'ANEN, afirma que “les empreses del sector nàutic, continuen treballant per adaptar les seves línies de negoci, productes i serveis a les noves formes de consum que demanden els aficionats a la nàutica”. Sanlorenzo apunta en aquest sentit que “la transformació digital al sector nàutic i la innovació tecnològica estan orientant el desenvolupament de l'activitat empresarial i industrial en la nàutica, una realitat que es reflecteix al Saló”.

premsa.firabarcelona.com

Les activitats del saló

Com a novetat durant aquests cinc dies de Saló, a l'Àrea Fun Beach s'hi ha instal·lat una piscina per practicar paddle surf, sessions de vela lleugera o caiac dins les mateixes aigües del port. Tampoc faltaran els espais dedicats a la Marina Tradicional, amb vaixells de fusta i tallers per descobrir els costums dels antics pescadors.

El saló acull altres activitats com una nova edició de la Barcelona SUP Festival, una prova de canoes a mar obert, l'espai gastronòmic Nautic Food Plaça i el Nautic Village by TheCooluxury, les presentacions de les principals regates de la temporada, els actes de lliurament de premis i la Nit de la Nàutica, el 13 d'octubre. Al llarg d’aquesta nit, s’inclourà la "Swimnight & caiac", una exhibició de nedadors escortats per caiacs en aigües del port.