El Priorat és una terra que es coneix, sobretot, pels seus vins i olis, però més enllà d'aquests productes de qualitat excel·lent, és una comarca plena d'història per descobrir, d'aventures per viure i de paisatges que et deixaran amb la boca oberta. A continuació et proposem una ruta en cotxe perquè gaudeixis del Priorat sense presses! 

Riu Siurana i planes del Priorat   6

Siurana

Siurana és un poblet encantador de cases i carrers empedrats i les restes de la fortalesa sarraïna, situades a l’entrada del poble. Als peus del poble trobem un pantà d’aigües netes i tranquil·les que ofereix la possibilitat de practicar tota mena d’esports aquàtics. A més, les característiques del relleu de Siurana fan que sigui un centre d’escalada de fama internacional, amb més de 1.000 vies repartides pels seus cingles.

L’edifici més rellevant de Siurana és l’església, d’estil romànic, amb una portalada, amb timpà figurat, emmarcat per tres arquivoltes de mig punt que reposen sobre columnes amb capitells decorats amb motius diversos.

siurana   esglesia

El poble està envoltat de llocs interessants i és un punt des d’on es pot gaudir d’unes vistes magnífiques de la Serra de Montsant, la Gritella i les Muntanyes de Prades. De camí al següent punt de l'itinerari, et recomanem que recorris la carretera T-702 per gaudir d'un paisatge idíl·lic entre vinyes. 

T29 RLM8231BX0 5

Cartoixa d'Escaladei

La Cartoixa d’Escaladei és una visita obligada per a tots aquells qui vulguin fer un viatge als orígens de la comarca del Priorat. Es va fundar el 1194, gràcies a una concessió d'Alfons I, amb el propòsit de fixar un poblament en terres acabades de conquerir. Les donacions i compres que es van produir posteriorment van convertir la cartoixa en un gran senyor feudal, per tal com va arribar a posseir un ampli territori que coincideix amb l'actual comarca del Priorat.

Escaladei   Cartoixa

Escaladei va ser la primera cartoixa de la península i va intervenir en la fundació de moltes de les que es van crear posteriorment. El prestigi i la influència de què gaudia, juntament amb les rendes obtingudes del seu ampli patrimoni, van fer que Escaladei visqués un període d'esplendor entre els segles XVI i XVII. 

La Cartoixa és un monument de la Generalitat de Catalunya, gestionat per l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural. Actualment, s’estan duent a terme nous projectes de rehabilitació i museïtzació al claustre major i l’església que milloraran l’experiència de la visita. Les obres han tret, recentment, a la llum, unes cel·les del segle XIII, del moment de la fundació de la cartoixa.

Porrera

Porrera és conegut per dos motius. Un, per les terres vinícoles en què s'assenta, que garanteix unes vinyes riques com demostra l'existència de cinc cellers de renom en tan sols una superfície de 29 km2. I en segon lloc, pels seus rellotges de sol, hi ha més rellotges que en qualsevol altra part de Catalunya. En concret hi ha 14 rellotges de sol orientats majoritàriament al sud-est, molt diferents entre si. Per tant, val la pena recórrer el poble cercant-los! 

6782663558 321c39d1ff b
Angela Llop - Flickr

Altres llocs per visitar són l’ermita de Sant Antoni Abat (1610), i l’església parroquial, del s.XVIII.

Falset

Com no podia ser d'una altra manera, en la nostra ruta hem inclòs Falset, la capital de comarca. Molt interessant és la visita al celler de la Cooperativa Agrícola, un edifici modernista construït el 1919 per Cèsar Martinell, deixeble de Gaudí. Altres visites d’interès són l’església parroquial, el castell d’origen medieval, actual Museu de Falset i comarca, el Portal del Bou, la plaça porxada de la Quartera amb el Palau dels Ducs de Medinaceli (1630), el Palau dels Comtes d’Azara (segle XVIII), i el meravellós paratge de roca roja de l’ermita de Sant Gregori, a 2 quilòmetres de Falset en direcció Reus.

Gratallops

El següent punt d'interès el situem a Gratallops, un dels centres de la gran activitat vinícola. A part de la Cooperativa que aplega la collita dels petits pobles veïns, també hi troben diversos cellers famosos. El seu entorn es troba presidit de la pintoresca ermita de la Mare de Déu de la Consolació.

Gratallops   Ermita de la Mare de Déu de la Consolació   Entrada

Vilella Baixa

La Vilella Baixa és un poble molt pintoresc amb carrers molt costeruts de racons interessantíssims com és el carrer “que no passa”, clar testimoni d’èpoques medievals. El pont sobre el riu Montsant, amb el rerefons de les altíssimes cases tan característiques a la Vilella Baixa, constitueix la panoràmica per excel·lència d’aquesta població.

la vilella baixa

Una anècdota sobre aquest indret: l’escriptor Josep Maria Espinàs, en un dels seus primers llibres de viatges, va rebatejar la Vilella Baixa amb el nom de la Nova York del Priorat. El motiu? L’alçària d'algunes de les cases que donen al coster dels dos rius tenen sis plantes o més en aquesta banda. Ara bé, si les mires per l'altre carrer, només en tenen un parell. 

Cabacés

Un altre poblet productor del bon oli a la comarca és Cabacés. Les seves terres formaven antigament la baronia de Cabacés, nom que ha pres l’oli produït a la Cooperativa Agrícola d’aquest poble, guanyadora de diversos premis, on es pot observar l’interessant procés productiu. D'altres elements d'interès que trobem a Cabacés són les ermites de la Foia, Sant Roc i Sant Joan. I també es conserva en molt bon estat, el pont medieval: “Pont Vell”. 

119 Pont Vell de Cabacés

Mapa de la Ruta

Amb el suport de:

logos gene