La ruta en bicicleta que us proposem avui us portarà a conèixer una variada i extensa zona del Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà. En concret, passa per diversos municipis que conformen el parc, entre ells Castelló d'Empúries i Empuriabrava, Palau-saverdera, Pau i Vilanova de la Muga. Visitareu llocs de gran interès paisatgístic i ecològic, com les dues reserves integrals, la de les Llaunes i la dels Estanys.  

Ruta dels Estanys

Aquesta ruta està pensada per iniciar-la des de qualsevol punt i fer-la tota o bé per trams. A continuació us deixem tota la informació perquè pugueu fer-la a la vostra mida.

ruta dels estanys

El punt d'inici i final de la ruta el situarem a l'estany del Cortalet. Aquesta llacuna s'ha recuperat amb la voluntat de regenerar la riquesa i la diversitat perduda amb la dessecació i transformació dels aiguamolls. Seguint pel camí, travessarem la passera de la Muga.

Captura de pantalla 2020 08 07 a las 8.20.45

Un cop travessada, arribarem a la Rubina i l'estany del Tec. Aquest espai és el resultat del repartiment de terres entre veïns de Castelló a causa de la desamortització a finals del segle XIX. Les diferents peces de terra llargues i estretes estan separades per fileres de tamarius. Actualment, la majoria de les parcel·les es dediquen a la pastura o al cultiu de farratges. A l'estany del Tec, sovint, només la seva part central està inundada i la podem veure ocupada per estols d'ocells i cavalls pasturant.

El recorregut està perfectament senyalitzat per tot el parc i resseguint-lo hi trobareu el Rec del Mig, les Basses de les Garrigues i Els Aspres fins a l'estany de Vilaüt. Aquest espai és l'últim record de l'antic estany de Castelló, que ocupava una gran extensió de la plana. És la part més fonda de la cubeta de l'estany i encara avui queda inundada de manera més o menys permanent. 

13933089654 a6043c9d0f b

L'últim punt de la ruta -ja a tocar del centre d'informació dels Cortalets- és l'ermita de Sant Antoni dels Cortals.

Captura de pantalla 2020 08 07 a las 8.17.17

Si a més de la ruta vols fer alguna altra activitat cultural, una de les propostes que ofereix la zona és l’Ecomuseu-Farinera de Castelló d'Empúries, que ofereix la possibilitat de fer una visita guiada d’una hora aproximadament, que permet la descoberta de l’espai de la fàbrica i el coneixement de les varietats de blat, dels sistemes utilitzats per l’home per a moldre’l, les fases del procés industrial i la font d’energia que fa funcionar la maquinària. 

Mapa de la ruta

La ruta dels Estanys és ideal per fer-la en bicicleta amb la família. És circular i sense desnivells pronunciats. El total del recorregut és de 36,6 km. En el mapa següent trobareu en color blau marí la ruta explicada i en color blau cel una ruta complementària. 

Amb el suport de:

logos gene